Här är de som krånglar till det mest för barn med rörelsehinder

Barn med svåra rörelsehinder nekas parkeringstillstånd.
Därför utsågs statliga Transportstyrelsen i helgen till ”Årets stackare” av RBU.

Genom det nya priset vill RBU, Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, peka ut den myndighet, företag eller organisation som man anser har agerat sämst av alla det senaste året.

På torsdag den 19 maj kommer representanter från RBU att åka till Norrköping för att överräcka diplomet till Transportstyrelsen. ”Journalister och fotografer är välkomna att hänga på oss när vi träffar Transportstyrelsen och pratar tillgänglighet”, uppger Lotta Rapacioli, marknadsansvarig på RBU.

RBU-juryn motiverar valet av Transportstyrelsen som Årets stackare så här:
”För att Transportstyrelsen nekar barn med omfattande rörelsehinder att få handikapparkeringstillstånd med hänvisning till att de ska vänta själva på trottoaren medan föraren parkerar bilen.”

Det är RBU:s egna medlemmar som har nominerat till ”tävlingen”.

Under det senaste året har Transportstyrelsens policy att neka handikapparkeringstillstånd för barn med rörelsehinder uppmärksammats bland annat i Jönköping, där familjen Girmalm fått nobben på att förnya sitt tillstånd.

När familjen åker in till stan får 15-årige Sebastian vänta i sin rullstol på trottoaren medan familjen letar parkeringsplats. Enligt läkarintyg har Sebastian så svåra rörelsehinder att han inte kan avvärja insekter eller dylikt. Men han nekas parkeringstillstånd av Transportstyrelsen med motiveringen att han kan kommunicera med omgivningen, uppger radions P4.