Här är koppen som gör Svensson handikappad

De här snygga kopparna är designade för att speciellt passa personer med funktionshinder. Strukturen på koppen isolerar värmen och ger ett stadigt grepp. Samtidigt som de drar in medelsvensson i en ny dimension – blindskriften på kopparna gör att den som inte är blind själv får en tankeställare. Vad står det egentligen på koppen som man håller i sin hand?
   
Designern Pamela Lindgren har riktat in sig på snygga hjälpmedelsprodukter. För två år sedan gick hon ut HDK, Högskolan för design och konsthantverk, i Göteborg och vill nu designa snygga produkter för funktionshindrade – när hon inte arbetar med möbeldesign.

För tolv år sedan råkade hon ut för en olycka och blev själv rörelsehindrad. Idag är hon 37 år, med framtidsvisioner. Hennes magisterarbete på HDK var en fräsch rullstol, eller ett mobilt förarsäte som hon kallar det. Rullstolen Movetto kan användas både som rullstol och funktionellt förarsäte eller passagerarsäte i en anpassad bil.

Hon menar att det finns utbudet av hjälpmedel med snygg design är magert. Pamela pekar även på problemet med dåligt anpassade bilsäten. Att vanliga bilsäten har whiplashskydd är till exempel en självklarhet, men inte alls hos mobila bilsäten för rörelsehindrade.

Rullstolen Movetto finns inte att köpa, men Pamela hoppas att företag ska inspireras av hennes design och idé. Däremot finns kopparna snart att köpa via hennes hemsida. De görs under egen produktion i Sverige och kommer kosta max 200 kronor styck.

Att inte veta vad som står på kopparna gör mig frustrerad, men Pamela avslöjar hemligheten för mig och er läsare. Citat som ”Jag finner det allt svårare att leva upp till min kinesiska blå teservice” av Oscar Wilde pryda de snygga kopparna. Ett måste för vinterns te- och kaffedrickande!

Pamelas webbsida finns på www.pamelalindgren.com