Hon ska testa hur farliga Sveriges restauranger är för allergiker
Vilka restauranger vågar man besöka om man har matallergi? ”Den frågan
får jag ofta men idag vågar jag nästan inte svara på den”, säger
Ingalill Björn på Astma och allergiförbundet som startar en utbildning
för restauranger.
Snart hoppas Astma och allergiförbundet få svar på frågan om vilka restauranger som man kan äta på även om man har matallergi. I framtiden hoppas förbundet på en certifiering av sådana restauranger.
Många familjer, där någon har matallergi, vill idag inte ta risken att äta på restaurang.
– Det är inte många restauranger som tänker på de som har allergi, säger förbundsordförande Ingalill Bjöörn.
Just nu ligger Astma och allergiförbundet i startgroparna för att dra
igång utbildning för restaurangpersonal och att testa restauranger ur
allergisynpunkt.
– Vi kommer att gå ut och se hur det fungerar i verkligheten. Det
kommer att hända både praktiska och roliga saker, säger Ingalill Bjöörn.
Hurra, en allergisk gäst!
Astma- och Allergiförbundet lanserar i höst en utbildning kallad Hurra,
en allergisk gäst! Syftet är att förklara hur enkelt en restaurang kan
förvandlas till favoritkrog för gäster med allergi eller annan
överkänslighet. Utbildningen visar att det varken är svårt eller dyrt
att laga mat till gäster med allergi. Det handlar bara om att tänka
efter före, och att följa ett antal enkla rutiner. Utbildningen består
av en baskurs på fyra timmar. Senare lanseras en fördjupningskurs som
kan leda till certifiering. Källa: Astma och allergiförbundetHennes förhoppning är att man ska hitta restaurangerna som är särskilt bra för familjer och andra som vill gå ut och äta utan risk.
– Jag hoppas att våra föreningar lokalt kommer att testa sina egna restauranger. Jag är själv matallergiker och kommer att testa restauranger hemma i Karlstad.
I augusti kommer det att bli ett större evenemang i samarbete med Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare under ledning av Mats Hulth.
När kommer en certifiering eller andra rekommendationer för val av restaurang?
– Det dröjer minst ett år till och beror på hur branschen tar emot detta. Det är en mycket lockande tanke att ha en certifiering så småningom. Man får ofta frågan var man kan gå för att äta och det är jättesvårt att svara på, ja idag vågar man nästan inte svara, säger Ingalill Björn.
Många av Sveriges barn har allergier och bland vuxna är andelen förmodligen ännu högre.
Astma- och allergiförbundet har sin webbsajt på http://www.astmaoallergiforbundet.se
Hotell- och Restaurangföretagarna finns på http://www.shr.se