ID-dagarna: Skapa harmoni med färg och form

Visste du att forskning visar på bättre resultat från elever med dyslexi eller ordblindhet i klassrum med gulmålade väggar? Med lite koll på färg och form kan man göra mycket för sitt barns lugn och harmoni.

Det menar Stephan Philipson, försäljningschef på Kom i Kapp – Rehatek. I september trycker företaget med en bok som handlar just om ljus- och färgterapi och hur man själv kan skapa en balans för stora som små.
Psykologen Karl Ryberg har skrivit boken ”Ljusterapi och färgdesign” som handlar om hur hjärnan reagerar på olika färger och ljus och tolkar det som tas in. 

– För alla betyder det väldigt mycket vilka färger och hur mycket ljus vi har runt omkring oss. Men för till exempel barn med funktionsnedsättningar kan det betyda extra mycket att ha ett rum inrett med hänsyn till färger och former som lugnar, säger Stephan Philipson.

Men varför ger ett företag som satsar på kognitiva prylar ut en bok om ljus och färg? Enligt Stephan Philipson vill företaget börja se en större helhet och tycker att kunskap om ljus och färger är nära sammankopplat med företagets egna sinnesstimulerande prylar.

 src=– Med risk att låta flummig tror jag att alla kemiska lösningar vi tagit fram bidragit till att människor mer och mer söker svar hos alternativa metoder. Man behöver naturkunskapen, men även komplettera med andra metoder, så att man kan bli helad inifrån. Titta bara på yoga, vilken trend det blivit, säger han.

Boken ”Ljusterapi och färgdesign” presenteras på ID-dagarna i oktober och försöker förklara hur det fungerar när hjärnan tolkar ljus och färg. Författaren tar bland annat upp de olika färgernas betydelse för sinnesstämningen, vad skillnaden mellan levande, funktionella och ergonomiska färger är och hur man väljer rätt färg på väggarna. Något som nog är viktigare än de flesta tänker på.

Kom i Kapps webbsajt finns på www.kikre.com