Isdans för alla – snart verklighet på tio orter runt om i Sverige

Vid konståknings-VM i Göteborg tidigare i år startades projektet ”Sitskate kul på is för alla” med syfte att göra skridskoåkning och konståkning tillgänglig även för människor med funktionsnedsättning.

Hur har bemötande varit så här långt?

– Sedan konståknings-VM har vi rest runt till ett antal kommuner för föreningsträffar med mera och vi har fått ett mycket starkt gensvar, säger projektledare Tom Jönsson.

Nyligen träffade han flera kommuner i Stockholm som kommer att beställa material så att projektet kan genomföra prova på-träffar. border= Tom Jönsson räknar med att minst tio orter i Sverige är igång i höst.

Projektet är det första i världen i sitt slag.

– En en stor utmaning ligger i att implementera ”stående åkning” till ett sittande perspektiv, konståkning. Här arbetar vi med att utveckla skridskoskolorna och med att arbeta fram ett koreografiskt upplägg.

Varför inriktar ni er främst mot tjejer?

– Vi riktar oss givetvis till alla som vill bli sitskatare. Att just tjejer nämns är att vi vet att de är underrepresenterade när det gäller idrotten generellt sett. Vi ser framför oss en massa killar och tjejer som både åker konståkning och fartåkning. Eller nåt annat.

Att projektet startat just nu går att delvis förklara med den utveckling som skett på materialsidan.

– Läget är speciellt gynssamt nu då det finns en specialdesignad iskälke – sitskate – som skapar optimala förutsättningar för att ha kul på is, säger Tom Jönsson.

Projektet genomförs i samverkan med bland andra Svenska Konståkningsförbundets föreningar ute i landet.