Jag är orolig för att sonen ska förlora bostadstillägget

EXPERTSVAR. Den 22-årige sonen kan få ut ett belopp från försäkringsbolaget för sin funktionsnedsättning. Vad händer då med bostadstillägg och aktivitetsersättning? undrar hans mamma. Harald Strand svarar.

Min son kan få försäkringsersättning

FRÅGA: Jag hör av mig till er i hopp om lite vägledning. Har en son på 22 år som arbetar på daglig verksamhet. Han har aktivitetsersättning samt handikappersättning och bostadstillägg från Försäkringskassan. Han bor fortfarande hemma.

Eventuellt kan han framöver få en summa pengar via försäkringsbolag. Vad händer med handikappersättningen och bostadstillägget då? Jag är orolig att bidragen försvinner!

Vad kan man göra och hur kan man tänka? Så klart ska man inte ha bidrag om man har eget kapital, men samtidigt vill man ju att det ska finnas en trygghet genom några extra kronor på banken som man fått på grund av sin funktionsnedsättning.

Har hört lite om att vissa föräldrar skapar fonder, men hur går det till?

Tacksam för lite råd

Bostadstillägget påverkas – det går inte att undvika

HARALD STRAND: Arv eller försäkringsersättning borde kunna ge lite guldkant till personer med funktionsnedsättning, som annars har låga inkomster hela livet. Men det är ett vanligt problem att kapitalet äts upp av försämrad ersättning.

Det är inte primärt aktivitetsersättning eller sjukersättning som påverkas, och inte heller merkostnadsersättning (eller handikappersättning som det hette tidigare).

Det som påverkas är bostadstillägget, samt ibland även grundhyran från kommunen för gruppbostad.

Det har visat sig svårt att hitta ett sätt att undvika att kapital, exempelvis från försäkringsersättning eller arv, minskar möjligheten att få bostadstillägg.

Vissa har provat att skapa en ”familjestiftelse”, men jag är idag väldigt osäker om det fungerar. Några har testat att köpa försäkringar, men när de faller ut så blir effekten på bostadstillägget ännu större. Men det kan fungera ett tag, om man inte behöver pengarna just nu.

Aktiefonder räknas inte till 100 procent

Sparande i aktiefonder är något bättre än bankkonto, eftersom fondens värde inte räknas till 100 procent vid ansökan av bostadstillägg. Men just nu, med krig i Europa och stor oro på marknaderna, bör man vara försiktig med börsen. Då kan räntefonder vara att föredra.

Det finns även nischbanker som ger högre ränta än våra storbanker, till exempel SBAB. Men sådant sparande räknas fullt ut i förmögenhetsberäkningen för bostadstillägg.

Köpa bostadsrätt med låg månadsavgift?

Om din son inte behöver gruppbostad, utan kan klara sig i egen bostad med boendestöd, är den bästa lösningen att köpa en bostadsrätt med låg månadsavgift. Detta gäller även för de personer som har rätt till personlig assistans.

Harald Strand

LÄS ÄVEN:
Tiotusentals missar att söka bostadstillägg
Så funkar aktivitetsersättning och sjukersättning

En kommentar

 1. Harald,
  jag uppskattar din kunskap och suger i mig det mesta av det du skriver med tacksamhet.

  Tycker dock att detta svar är lite på gränsen, att du ger placeringsråd, vilket knappt bankerna gör i dessa oroliga tider.

  När det gäller köp av bostadsrätt är det bara möjligt om du kan betala den kontant, då vare sig sjuk- eller aktivitetsersättning ger möjlighet att låna pengar. Vilket jag tycker är en relevant upplysning.

  Behöver man betala ställföreträdare och högre avgifter för kommunala insatser, så är detta underlag för merkostnadsersättning, vilket kanske är en bra upplysning.

  Tyvärr är det, som du påpekar, oundvikligt att mista delar av rätten till bostadstillägg.

  Kanske en fråga att driva – att försäkringsutbetalning knuten till funktionsnedsättning undantas vid beräkning av bostadstillägget?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *