”Jag får hjälpa andra människor”

De flesta assistenter har ingen specialutbildning för sitt jobb – men för Malin Nilsson var det en självklarhet att ta chansen att utbilda sig.

Malin Nilsson är 24 år, bor i Munkfors och går en unik utbildning för personliga assistenter.
På KY-utbildningen (Kvalificerad Yr­kes­utbildning) kan assistenter som vill arbeta med barn och unga specialisera sig på området.

Initiativet till utbildningen kom från föräldrar. Idag har drygt tio år gått och utbildningen har precis blivit godkänd som en KY-utbildning.
– Man kan säga att det egentligen inte behövs någon utbildning för assistensyrket, men det ger en trygghet och säkerhet för assistenterna i deras yrkesroll, säger Lena Stensson.

Hon är ansvarig för utbildningen och berättar att det är viktigt att assistenten får inblick i familjens speciella problem.
– Man måste lära sig förstå syskonens och föräldrarnas roll. Många gånger genomgår föräldrarna ett stort sorgarbete och då kan det vara viktigt att veta hur dessa känslor kan yttra sig, säger Lena Stensson.
För Malin Nilsson var det en självklarhet att anmäla sig till utbildningen.
– Jag hade lite erfarenhet av yrket tidigare. För tre till fyra år sedan hade jag ett vikariat som assistent och sedan arbetade jag 1,5 år hos en brukare, säger hon.
Malin ser, till skillnad från många andra personliga assistenter, yrkesvalet som något hon vill satsa på, inte som ett genomgångsyrke.
– Jag har alltid gillat att hjälpa andra människor och att arbeta som assistent får mig att må bra. Att arbeta hos en brukare får mig att känna mig hel som person, säger Malin Nilsson.
På den ettåriga utbildningen får studenterna bland annat gå igenom handikapphistorik, rättigheter och lagar enligt LSS, arbetsmiljö, hur familjen påverkas av ett funktionshinder, olika diagnoser, hjälpmedel, lek, fritid och hur man använder tecken som stöd.

Lena Stensson tror att man med hjälp av utbildningar för assistenter kan höja yrkets status. De som utbildar sig på Munkfors KY-utbildning är personer som valt att satsa på yrket.
– Det är en jättebra utbildning och jag hoppas att fler ska få upp ögonen för den, säger Malin Nilsson som känner att hon genom utbildningen tillförskaffar sig en större trygghet i sin yrkesroll.