Jozephine siktar på att bli bäst i Sverige

Hon är ensam i Sverige om att tävla i armbrytning som sittande. För Jozephine Dahl har det alltid varit viktigt att inte låta sig styras och hämmas av vad andra säger att man kan eller inte kan göra.

– Det finns inga tävlingar för sittande i armbrytning i Sverige, eftersom ingen annan sittande bryter. Utomlands finns det mer, men här i Sverige får jag tävla mot stående, berättar Jozephine.

För tio år sedan tävlade hon i armbrytning, men tog en paus när familjelivet drog igång. Nu gör hon comeback och hennes största dröm är att bli bäst i Sverige.

– 2016 är det SM i armbrytning, och jag hoppas så klart att jag ska hitta formen och ha en chans att vinna min klass. Då går man vidare till svenska landslaget. Jag har en lång bit kvar, men det är självklart mitt viktigaste mål, säger hon.

På Hjultorget på Kistamässan i maj finns hon på plats för att inspirera andra till att våga prova på nya saker man kanske inte först hade tänkt sig att man kunde utföra.

– Besökarna kommer kunna få prova på armbrytning, men jag vill samtidigt också visa att det faktiskt går att göra precis vad man vill, bara man hittar rätt folk som hjälper en, säger Jozephine.

Att hon skulle börja tävla i armbrytning var inte en självklarhet från början.

– Jag har alltid hållit på mycket med sport, men kom av mig lite när jag var i 20-årsåldern. Det var under en vanlig ”festresa” till Magaluf med min syster som jag insåg att jag ville hitta något nytt, jag ville göra något annorlunda, berättar Jozephine.

Hon var redan då väldigt stark, och började googla efter intressanta sporter.

– Så hittade jag armbrytning och såg att det också fanns som parasport. Men eftersom ingen annan sittande bryter i Sverige öppnas klasserna aldrig upp. Så istället skulle jag få bryta mot stående om jag ville ägna mig åt sporten. Via olika forum fick jag tips från andra och hittade till slut min tränare, som jag har än idag. Och det är mycket tack vare honom som jag har lyckats ta mig dit där jag är idag, säger Jozephine.

Trots att hon går in och tävlar med lite speciallösningar har hon inte mött något motstånd inom sporten.

– Tvärtom tycker alla att det är coolt att jag gör det här och folk har varit väldigt glada över att jag är på väg tillbaka till sporten, säger Jozephine.

Tillsammans med sin tränare arbetar hon nu stenhårt på att hitta tillbaka till rätt teknik och form. Jozephines stående motståndare har en stor fördel i att de kan använda hela kroppen under brytningen.

– Jag kan ju inte röra hela kroppen och använda den som en kraft. Så jag måste hitta rätt placering för mig, bara några centimeter kan göra den stora skillnaden, berättar Jozephine.

I framtiden hoppas hon på att armbrytning kan bli större i Sverige och att sporten utvecklas med fler klasser.

– Det hade varit så kul om det kunde öppnas upp parasport-klasser också. Det krävs bara att fler sittande börjar ägna sig åt sporten och vill tävla. Det är verkligen en idrott som passar den som använder rullstol, fler borde testa på, säger Jozephine.