Ledsagning: Kan fallet Nicolina Pernheim väcka regeringen?
Göteborgs kommun har dragit in paralympikern Nicolina Pernheim Goodrich ledsagning.
Samma öde har drabbat hundratals andra personer med synnedsättning runt om i landet – men fallet Nicolina är väcker nu stor uppmärksamhet.
Parasportförbundet gör gemensam sak med Synskadades riksförbund och Unga med synnedsättning i protest mot regeringens passivitet.
LÄS ÄVEN:
Haveri för ledsagning – nu ökar isolering och depression
Indragen ledsagning stoppar nya medaljer
”När Nicolina Pernheim tog sin historiska bronsmedalj i judo i Paris satt socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall i publiken och hejade. Men det kan tyvärr ha varit Nicolinas sista spel på den internationella scenen”, skriver förbunden i en gemensam debattartikel.
”Vi undrar varför inte regeringen agerar på det haveri som ledsagningshjälp börjar bli. Inte minst när det finns en riksdagsmajoritet bakom att en ny lag om ledsagning ska utredas, just för att säkra jämlikheten. … Att slå undan benen för Nicolinas satsning mot Los Angeles 2028 är också ett slag mot barn och unga med funktionsnedsättning. Nicolina är en idol och inspiration till ett aktivt och mer självständigt liv, skriver förbunden.
Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall uppmanas i debattartikeln att agera för en ny ledsagningslag.
Göteborgs beslut överklagas
Anna Quarnström, jurist vid Synskadades riksförbund, berättar att hon har haft kontakt med Nicolina Pernheims pappa, som kommer att överklaga Göteborgs beslut att dra in ledsagningen.
– Men som socialstyrelsen redogör för i rapporten Allt färre unga synskadade får rätt till ledsagning är det svårt att få tillgång till ledsagarservice enligt LSS som blind idag på grund av rättspraxis.
– Socialstyrelsen konstaterar att den rättsutveckling som skett inte stämmer överens med hur förarbetena är formulerade. Det krävs att den enskilde har svårigheter med mer grundläggande behov i hemmet, trots att synskadade har som minst svårigheter i hemmet, och ledsagarservice är en insats som ges uteslutande för behov utanför hemmet.
– Socialstyrelsen har konstaterat att det här är felaktigheter som motiverar en ny lag, och har föreslagit regeringen att utreda en sådan. Vi får hoppas att Nicolina lyckas övertyga förvaltningsrätten i Göteborg om en tolkning som inkluderar henne. Och jag tror nog att domstolen kommer vara extra noggrann i detta fall.
– Fallet Nicolina är stötande. Vi har en folkhälsominister som vill att vi motionerar mer. Vi har en socialtjänstminister som solade sig i Nicolinas glans när hon vann brons i Paris. Samtidigt har de fullständigt nonchalerat Socialstyrelsens larm om att lagen inte längre garanterar synskadade möjlighet till utomhusvistelse, promenader och än mindre träning. När en av vår mest folkkäraste paralympier mister sitt stöd måste någon vakna. Vi kan inte fortsätta behandla synskadade som vore de andra klassens medborgare, säger Anna Quarnström till HejaOlika.
Videointervju 4 november: Regeringen anklagas för passivitet
HejaOlika intervjuade den 4 november 2024 Lennart Karlsson, intressepolitisk expert, och Anna Quarnström, förbundsjurist, på Synskadades riksförbund. Se videon här nedan. Videon kan ses med avsnittsrubriker på vår youtubekanal.
Kritiken kommenteras av socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall den 6 november så här:
Regeringen är väl medveten om behovet hos synskadade personer att kunna få ledsagarservice. Socialdepartementet har haft ett möte med företrädare för Synskadades riksförbund som beskrivit sina medlemmars stora behov av att kostnadsfritt kunna beviljas ledsagarservice eftersom det är en insats som de såväl behöver. Riksdagen har, som också framgår av intervjun, tillkännagett för regeringen att förutsättningarna bör ses över för att reglera insatsen ledsagning i en egen lag och avgiftsfri ledsagning för personer med synnedsättning. Vi tar självklart detta tillkännagivande på allvar och därför bereds frågan nu i Regeringskansliet.