Lag mot bristande tillgänglighet kan komma år 2011

År 2011 kan det komma en lag som klassar bristande tillgängliget som en diskrimineringsgrund, sa jämställdhetsminister Nyamko Sabuni i radioprogrammet Plånboken idag.

– Jag hoppas att alla jobbar hårt för att Sverige ska ha tillgänglighet under 2010, sa Nyamko Sabuni och hänvisade till det handikappolitiska programmet som antagits av riksdagen, men var alltså samtidigt öppen för en lagstiftning som skulle kunna börja gälla år 2011. 

Hon värjde sig mot den hårda kritiken mot att bristande tillgänglighet inte finns med i regeringens förslag till ny diskimineringslag, som tas upp i riksdagen den 22 maj.
– Det fanns inget underlag i utredningen, inga konsekvensanalyser och inga analyser av vem som skulle betala eller vad det är som man ska kunna kräva för att en domstol ska kunna utdöma skadestånd, sa Nyamko Sabuni.

Ministern menade vidare att det inte var jämställdhetsdepartementets fel att tillgängligheten ofta är så dålig och att lagskydd mot detta saknas.
{loadposition incontent}- Jag måste säga att diskrimineringslagstiftningen orättvist har fått klä skott för en brist som vi inte ansvarar för utan som gäller det handikappolitiska programmet. Kommuner har misslyckats med tillgängligheten och även landstingen.

Nyamko Sabuni utlovade ingen framtida lagändring men sa att en eventuell lag kan komma år 2011, det vill säga året efter att Sverige ska ha blivit tillgängligt enligt handikappolitiska programmet.
– Jag räknar med att vi återkommer till riksdagen under mandatperioden. Nu ska vi tillsätta en utredning för att få konsekvensanalyser som underlag för en eventuell lagstiftning, sa Nyamko Sabuni till radioprogrammet Plånboken i kanalen P1.

Här finns Plånboken