Lättare att anmäla brott via internet

Det blir enklare för personer med bland annat talsvårigheter och hörselskador att anmäla brott. Nu lanserar Polisen sin nya internettjänst – möjligheten att anmäla brott via internet. Tjänsten är utprovad och uppfyller kraven för användbarhet och tillgänglighet för funktionshindrade.
   
Än så länge kan man dock bara anmäla brott som förlust och stöld, men polisen tror att detta kan göra arbetet enklare både för polisens tjänstemän och allmänheten.

– Webanmälan är en utökad tjänst till att ringa 114 14. Det ger individen möjlighet att i lugn och ro fylla i sin anmälan hemma och det effektiviserar vårt arbete, säger Helene Strömberg, införandeansvarig för tjänsten på Polismyndigheten i Skåne.

För funktionshindrade kan detta bli ett bra alternativ till att besöka polisstationen eller ringa. Personer med bland annat talsvårigheter och hörselskador kan enkelt fylla i anmälan hemma. Enligt polisen ska flera test ha gjorts för att göra tjänsten tillgänglig för alla.

Precis som telefonanmälda fall tas internetanmälningarna om hand med en gång av en förundersökningsledare och handtas likadant som andra anmälningar. Det ska också vara enkelt att senare gå in att ändra i en anmälan med hjälp av ärendenumret man tilldelas.
Tjänsten ska fungera i de vanligaste webläsarna till Mac och PC.
www.polisen.se