Lena Hallengren backar igen: Självklart att vi lyssnar på kritiken

Socialminister Lena Hallengren lyssnar på STIL och andra remissinstanser som slagit larm om hotande försämringar inom statlig assistans.
Lagförslaget om assistans vid andning och sondmatning ändras så att Försäkringskassans tuffa praxis inte skrivs in som lag.

Får inte leda till försämringar

– Vi kommer att välja en annan väg. Förändringarna behöver innebära tydliga förbättringar – ingenting annat, skriver socialminister Lena Hallengren på Facebook.

– Jag har flera gånger sagt att jag inte skulle lägga fram ett förslag med den typen av risker, och det står jag fast vid. För mig är det i det här fallet givet att lyssna till kritiken från remissinstanserna: Intentionen är precis som innan, att den som behöver assistans för andning och sondmatning ska få det, men vi ska hitta en annan väg än att kodifiera praxis från domen 2009. Och vi ska göra det utan onödigt dröjsmål.

”Snabba ryck”

STIL berömmer regeringens beslut att backa från förslag. Så här skriver man på Facebook:

”STIL har tillsammans med många andra jobbat intensivt hela hösten för att visa hur snett förslaget om personlig assistans för andning och sondmatning skulle slå om det skrevs in i LSS. Nu backar regeringen och har redan satt igång socialdepartementet att skriva nya förslag. Snabba ryck. Återstår förstås att läsa och analysera de nya förslagen när de kommer.”

Ny lag till sommaren

Nyheten innebär ingen ändring av tidplanen för lagändringen vad gäller andning och sondmatning. ”Tidsplanen är fortfarande ikraftträdande till sommaren (lagrådsremiss och sedan proposition under våren). Men givetvis beror det också på vad exempelvis lagrådet säger”, skriver Lena Hallengren.

Ändrade sig en andra gång

Denna ändring innebär att Lena Hallengren på kort tid backat en andra gång från en kontroversiell plan.
Nyligen lyssnade regeringen på den hårda kritiken mot en ny anhörigstrategi, och ändrade planen efter förslag från funktionsrättsorganisationer.

Fler artiklar om detta ämne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *