Löneförhandlingar för assistenter har brutit samman

Personliga assistenter som arbetar inom företag som är medlemmar i arbetsgivarorganisationen Vårdföretagarna tjänar för lite. Det anser fackförbundet Kommunal som har sagt ej till ett medlarbudet i löneförhandlingarna med Vårdföretagarna.

– Det är oacceptabelt att Kommunals medlemmar på det här området ska få mindre i lönehöjning än vad andra grupper har fått inom branschen och på arbetsmarknaden i övrigt. Det är för låga nivåer, speciellt eftersom det handlar om lågavlönade kvinnor, säger Håkan Pettersson, Kommunals andre vice ordförande och avtalsansvarig.

Dessa förhandlingar berör 2600 medlemmar i Kommunal som är personliga assistenter. Medellönen ligger på 16 769 kronor i månaden. De flesta som arbetar är kvinnor, färre än var femte är man.

Enligt Göteborgsposten innehöll medlarnas förslag lönehöjningar på totalt 2 375 kronor per månad efter tre år, vilket uppges vara 150 kronor mindre än vad assistenter får som kommunanställd.

Kommunals lönestatistik tyder på att medellönen idag är 800-1000 kronor lägre per månad för de som är anställda av företag anslutna till Vårdföretagarna.
Vårdföretagarna har godtagit medlarnas förslag.

Den statliga schablonersättningen för personlig assistans höjdes vid årsskiftet med 9 kronor till 237 kronor per timme.

Läs mer på Göteborgsposten webbsajt