LSS är inget bingospel – RBU har tröttnat på sned debatt

Låt inte de ”skenande kostnaderna” drabba barnen! Det skriver RBU:s ordförande Agnetha Mbuyamba i denna debattartikel med anledning av en ny diskussion om privata bolags vinster på LSS-verksamheter.

Här är Agnetha Mbuyambas debattartikel:

Den 16 december beskriver Dagens Samhälle hur LSS-kostnader för stat och kommun skenar och man liknar riskkapitalbolags vinster vid bingo. Låt inte de ”skenande kostnaderna” drabba barnen och deras behov av assistans och andra LSS-insatser. Sök felen där de hör hemma.

Alla vet vi att för barn med funktionsnedsättningar är dessa insatser en förutsättning för att kunna leva som andra barn och utvecklas till självständiga individer. Insatserna är också en förutsättning för att tiotusentals familjer ska kunna fungera.
Den typ av artiklar som vi nu ser i Dagens Samhälle sprider en sådan otrolig oro bland personer med funktionsnedsättningar och deras anhöriga. Till vilken nytta? Det här är ju något vi inte på något sätt kan påverka, vi som är beroende av insatserna för att kunna leva våra liv. De vinster man ondgör sig över har ingenting med oss och vår vardag att göra.

Men vi ser konsekvenserna av sådana här artiklar. Det är nämligen alltid barn (och äldre) med funktionsnedsättningar som får ta smällen. Det är så det fungerar. Politiker ser ”skenande kostnader” som måste begränsas, och deras åtstramningar innebär begränsningar för barnen., inte begränsning av företagens vinster.
Det är därför den här typen av artiklar drabbar våra medlemmar, barn och unga med rörelsehinder, eftersom det medverkar till att ifrågasätta deras assistans och andra LSS-insatser som kostar pengar. För barn med rörelsehinder och deras familjer är inte riskkapitalbolags vinster intressanta, utan bara att insatserna ska ges med bra kvalitet.

Det gör mig så arg att LSS framställs som någon sorts lyx och en källa till rikedom när det i själva verket handlar om livsviktiga insatser för att skapa ett självständigt liv.

Av RBU:s medlemmar med rörelsehinder är omkring hälften beroende av personlig assistans för att kunna leva ett självständigt liv. Assistansen är livsviktig för fler än de 16 000 personer i Sverige som är beviljade assistans. I en enkätundersäkning som RBU har presenterat svarade mer än 90 procent av föräldrar till barn med personlig assistans att om assistansen försvann så skulle hela familjens livssituation försämras drastiskt.

Dessutom är mer än 50 000 personer anställda som personliga assistenter och betydligt fler om man räknar in all LSS-verksamhet. Det handlar alltså om en stor sektor som är samhällsekonomiskt viktig på många sätt.

Vad är alternativet? Vill man återinföra de gamla institutionerna och därmed frihetsberöva de av oss som har råkat födas med en funktionsnedsättning? Jag önskar att debatten blev mer nyanserad och att vi mer kunde lyfta fram vad dessa insatser faktiskt innebär, inte minst för barn och unga och deras familjer.

Agnetha Mbuyamba
Förbundsordförande
Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar (RBU)