M gör helt om i valspurten – backar från omstridd skattehöjning

Mindre än en vecka före valet backar Moderaterna från partiets förslag att höja skatten för personer med aktivitets- och sjukersättning.

Moderaterna vill behålla hög skatt för funkisar

HejaOlika uppmärksammade i maj att Moderaterna ville ”avskaffa skattelättnaden” som infördes 1 januari 2018.

Trots att M-förslaget väckt en storm av protester, bland annat från tilltänkta regeringskollegor i Liberalerna, har M hållit fast vid skattehöjningen.

Motiveringen har varit att M hellre vill använde den halva miljard, som skattelättnaden kostar, till andra satsningar på exempelvis polisen.

Även KD hade med skattehöjningen i partiets budgetmotion i våras, men backade i juli när frågan uppmärksammats av Funktionsrätt Sverige.

Ulf Kristersson: Nej, det är inte viktigt att höja skatten för den här gruppen som är allra längst ned i inkomstfördelningen

… men backade i direktsändning

I måndags backade även Moderaterna. När Ulf Kristersson i TV4:s partiledarutfrågning fick frågan om ”varför det är viktigt att höja skatten” för den grupp som tillhör de som har allra sämst ekonomi svarade han:

– Nej det är inte viktigt att höja skatten, vi har tagit bort det förslaget helt. Vi har inte det längre. Den här gruppen som bara har bidrag, en ganska speciell grupp människor, allra längst ned i inkomstfördelningen. Vi har tagit bort det förslaget helt, så det kommer inte att vara en skattehöjning där, sa Ulf Kristersson.

I en följdfråga konstaterade TV4:s utfrågare att skattehöjningen fanns med i Moderaternas vårdbudget, ”men ni har alltså strukit det nu?”

– Ja, vi har strukit det sedan dess, svarade Kristersson.

Fler än 300 000 personer berörs

Riksdagen beslöt 2017 att personer med sjuk- och aktivitetsersättning ska få något lägre skatt från och med 1 januari 2018.

Bakgrunden är att personer med sjuk- eller aktivitetsersättning fått vare sig jobbskatteavdrag eller det förhöjda grundavdraget för äldre. Därför har en skattereduktion införts från och med 2018.

Under 2017 var antalet personer med sjukersättning 276 682 och med aktivitetsersättning 36 295.

Skattelättnaden är ganska blygsam. I bästa fall uppgår den till drygt 200 kr per månad. För staten är kostnaden 0,5 miljarder kronor.

”Förslaget var skamligt”

– Det är fantastiskt bra att Moderaterna har ändrat uppfattning. Att förslaget över huvud taget kom var skamligt, och jag är tacksam för att alla nu har tagit tillbaka det, säger Elisabeth Wallenius, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

– Det viktigaste är dock att de förstår att detta bara är en del i den helhet som innebär fattigdom och ett liv under existensminimum för de som bara har aktivitets- eller sjukersättning.

– Det är mycket sorgligt att insikten bland politiker är så låg om att det är stor skillnad på att arbeta och att inte kunna ha ett arbete. Det här handlar om personer som inte har någon förmåga att arbeta, det handlar inte om lättja.

Elisabeth Wallenius menar att ersättningsnivåerna nu måste höjas.

Läs mer

Tidigare artiklar om M:s skattehöjningsförslag här på HejaOlika

Fler artiklar om detta ämne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *