Chock hos allianskollegor: Inte alls vår politik

Många är chockade över moderaternas förslag att avskaffa skattelättnaden för personer med sjuk- och aktivitetsersättning.
Inte minst inom andra allianspartier är överraskningen stor.

– Vi har motsatt uppfattning, det här är en grupp som behöver höjas och stödjas, säger Bengt Eliasson, talesperson i funktionshinderpolitik för liberalerna.

Inte ens luttrade riksdagspolitiker var alltså beredda på det nya sparförslaget från moderaterna.

– Det här behöver helt klart redas ut, säger Bengt Eliasson som snarast tänker ta upp frågan med moderaterna i riksdagens socialutskott.

– Min spontana reaktion var att ”här tar moderaterna i från knäna och slår mot helt fel grupper”. Det här är inte alls vår politik så nu kommer det att bli en kraftfull diskussion. Jag har inte sett något sådant förslag från dem tidigare så det var helt klart en överraskning.

M-förslaget har blivit ännu en stridsfråga för alliansen att förhandla om inför en eventuell regeringsbildning efter valet.

– Det hade varit skönt om vi inte hade behöva förhandla även om detta, men detta är viktig fråga för oss liberaler och vi kommer inte att ge oss i första taget.

– Mitt facebookflöde exploderade när förslaget blev känt och många enskilda har frågat hur det kommer att bli vid en alliansregering.

Enligt Bengt Eliasson har man inom L resonerat om konkreta åtgärder för att förbättra för personer med sjuk- och aktivitetsersättning, som ofta aldrig haft någon chans att försörja sig på arbetsmarknaden och är helt beroende av ersättningarna.

Det handlar om förbättringar inom flera olika ersättningar, även handikappersättning, habiliteringsersättning och bostadstillägg.

– Får dessa personer inte stöd av anhöriga så går de back. Ersättningsnivåerna har inte höjts på många år trots att kostnadsnivåerna har gått upp. Det är inte rimligt, säger Bengt Eliasson.

Men med en M-ledd alliansregering är väl risken stor att det bli ännu sämre?
– Vi är fyra partier som ska komma överens och alla har sina prioriteringar, men det här handlar om en av våra kärngrupper så detta kommer vi att strida för. Jag har också svårt att se att KD och C skulle ställa upp på moderaternas förslag, säger Eliasson.

Även under den förra alliansregeringen drabbas denna grupp av försämringar?
– Vi har också en skuld till utvecklingen men de här fyra åren är det inte vi som har styrt, säger Bengt Eliasson.

HejaOlika / Föräldrakraft har sökt Elisabeth Svantesson (M) för en kommentar.

Läs även

”Många har nått en smärtgräns och kan kanske inte ens köpa busskort

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *