Majblomman kritiserar Reinfeldt: Jullöftet rann ut i sanden

Fredrik Reinfeldt borde göra som kollegan David Cameron i Storbritannien och se till att få bort barnfattigdomen, säger Lena Holm, generalsekreterare för Majblomman. Hon anser att Reinfeldts har svikit sitt löfte från förra julen.

Statsministern håller idag sitt årliga jultal, men Majblommans Lena Holm kritiserar honom för att det han sa förra julen ännu inte har förverkligats.

– Förra julen sade Fredrik Reinfeldt att en särskild ”bryta utanförskapet-grupp” skulle tillsättas. Det var ett lovvärt initiativ, som dock tycks ha runnit ut i sanden. Kanske beror det på att det går så bra för Sverige, säger Lena Holm.

Hon uppmanar Reinfeldt att belysa barnfattigdomen i Sverige i årets jultal.
– Varför inte hämta inspiration från Storbritannien? Där bedrivs en kampanj för att få bort fattigdomen till 2020. Barnfattigdomen ska ha halverats 2010. Denna fråga har Reinfeldts kollega David Cameron engagerat sig helhjärtat i, säger Lena Holm.

Gapet mellan rika och fattiga har aldrig varit större enligt Majblomman. Omkring en kvarts miljon barn i Sverige beräknas växa upp i fattiga familjer där brist på pengar är ett ständigt problem.
– Det blir allt svårare att få hjälp för barnfamiljer, säger Lena Holm. Flera kommuner i Skåne – Landskrona, Klippan och Ängelholm – betalar inte ut socialbidrag förrän efter julen. Någon särskild hänsyn till barnfamiljer tas inte.

Allt fler vänder sig till Majblomman för att få hjälp. Barnfamiljer söker bidrag till julklappar och julmat. Majblommans lokalföreningar har delat ut närmare 2 miljoner kronor till enskilda barn inför julen.
– I år har trycket varit stort i bland annat Göteborg och Stockholm. Många har blivit hänvisade till Majblomman från socialtjänsten eller kyrkan. I många av de familjer som söker bidrag från Majblomman finns en kombination av sjukdom, funktionshinder och ekonomisk utsatthet.

Majblomman finns på http://www.majblomman.se/