Modeller i rullstol intog modeveckan

Modedesignern Louise Linderoth, med egna märket Lou Dehrot, har väckt uppmärksamhet på Stockholm Fashion Week som avslutas idag 2 september. Hennes visning den enda som bars upp av modeller som kör rullstol.

Nobbad 2018

Kollektionen bygger på second hand-kostymer och är designade för aktiv rullstolsanvändning. Den har fått titeln ”Who Chairs? – Don’t worry I’ll bring a ramp”.

– Titeln är ett svar till tävlingen Designers’ Nest där jag 2018 nekades visa min kollektion på Köpenhamns modevecka på modeller i rullstol. Arrangörerna påstod sig att inte ha råd att bygga en ramp, berättar Louise Linderoth.

Hillevi Hansson
Hillevi Hansson är professionell spelare i rullstolsbasket. Hon varvar träningen med arbete på RG Aktiv Rehabilitering – och denna veckan även medverkan som modell på modeveckan i Stockholm.

”Utveckla modescenen till att handla om kläder för alla”

Louise Linderoth tar nu sin magisterexamen från Borås Textilhögskola. Hon står bakom modemärket Lou Dehrot som designar kläder med hög modegrad för personer som kör rullstol.

– Som rullstolsanvändare möts man ofta av både medvetna och omedvetna nedvärderande bemötanden, innan en chans att visa på sin förmåga, säger Louise Linderoth.

– I framtiden vill jag arbeta mer kommersiellt och även forska om ableism i förhållande till mode, hur idealen skapas och varför vi följer dem, vilka normer som påverkar det som anses vara rätt och fel, och hur vi kan utveckla modescenen till att handla om kläder för alla människor, snarare än vilka ideal som brukar följas. Kläder är till för människor, och ska anpassas därefter, inte tvärtom, säger Louise Linderoth.

Helle Andersson, modell på modeveckan
Helle Andersson, en av modellerna på modeveckan, har varit med och skapat GirlsonWheels tillsammans med en grupp med ryggmärgsskadade tjejer med Louise Linderoth som initiativtagare.

Varken ömtålig, smittsam eller kollo

Examenskollektionen utgår från synen att en person med funktionsnedsättning skulle vara fragile (ömtålig), contagious (smittsam) eller ett kolli. På Louise plagg har Fragile blivit Not fragile, och Highly contagious har blivit Highly uncontagious.

Hennes medverkan på modeveckan sponsrades av Permobil med rullstolar från Panthera.
– Louise är en viktig inspiratör och förebild. Att hennes examenskollektion visas på Stockholm Fashion Week är ett framsteg för integrering i samhället, säger Martinus Rönnerman, kommunikationschef på Permobil.

Charlotte Sjöberg
Modellen Charlotte Sjöberg arbetar som forsknings- och utvecklingskoordinator på Stiftelsen Spinalis med målet att främja forskning och behandlingsutveckling inom ryggmärgsskadeområdet.