När GIL bjöd Västtrafik att åka kollektivt i rullstol
Denna artikel handlar om

60 minuter istället för utlovade 22.
Så lång tid tog det att resa mellan Västtrafiks och GIL:s kontor när kollektivtrafikens tillgänglighet testades 25 augusti.
Testet utfördes av Västtrafiks egna representanter, men det hela hade arrangerats av GIL.
På den korta resan gavs många exempel på hur dåligt tillgängligheten fungerar inom kollektivtrafiken. Ramper som var ur funktion, ramper som fastnade, knappar som inte fungerade och byten som missades på grund av höga trottoarkanter var några exempel.
Här nedan berättar Caroline Bräutigam från GIL om hur resan avlöpte för henne, Anders Westgerd (GIL:s verksamhetschef) och Västtrafiks medarbetare Christer och Christian.
När GIL bjöd Västtrafik att åka kollektivt i rullstol
”Funktionsrörelsen har flera gånger tidigare haft dialog med Västtrafik, men vi upplever att Västtrafik snabbt tycker att man fullgjort sin plikt. Samtalen blir som en fördomsfull klapp på huvudet när kommunikationen med oss upphör. Men vi måste fortsätta prata om det här. Vi kan inte låta historien upprepa sig. Vi är också en del av Göteborg och vi nöjer oss inte, vi vill ha delaktighet, engagemang och förbättringar!”
Så skrev GIL i början av augusti i ett brev till Västtrafik, ett företag som sysslar med kollektivtrafik i Västra Götaland. GIL bad Västtrafik ta kontakt för att boka ett möte, ett möte där man gemensamt skulle ta sig runt i Göteborg med kollektivtrafik, sittandes i rullstol. Västtrafik tackade ja och måndagen den 25 augusti 2014 sågs man på hållplatsen Ullevi Norra i Göteborg.
Christer Olsson vill få ut rampen för att komma ombord, men en dekal säger: Ramp ur funktion.
Det tog 60 minuter för Västtrafiks representanter att ta sig från Ullevi Norra till mötet i Majorna. Det är en resa som enligt Västtrafiks app ska ta 22 minuter.
Representanterna från Västtrafik fick med sig en och annan upplevelse innanför kavajen den där måndagen, och nu hoppas man på GIL att de ska kunna se på sin verksamhet med funktionsnedsatta personer villkor i åtanke när de nu står inför en upphandling av nya spårvagnar.
Caroline Bräutigam
GIL
Fler artiklar om detta ämne