”När pandemin är över ska vi spela med släkt och vänner”

Caroline Karlsson med familj i Växjö kammade hem segern i HejaOlikas tävling om nya sällskapsspelet Funkisfamiljen.

Nu väntar många roliga speltimmar tillsammans med dottern Minna och hennes mormor och farmor, kusiner och moster, morbror och faster med familjer.

Grattis Caroline! Du vann!
– Vad glad jag blir! Tack! Det är ibland svårt att hitta på bra aktiviteter där min dotter Minna kan vara med och även ge utbyte i form av eftertanke och förståelse från våra nära. När pandemin är över skulle jag gärna vilja spela detta spel tillsammans med henne och hennes mormor och farmor, kusiner och moster, morbror och faster med familjer.

Så mycket om vår verklighet

Ni har läst böckerna om Funkisfamiljen tidigare, vad tyckte ni om dem?
– Vi har läst alla böckerna högt för Minna och tycker de är jättebra. Den tredje boken som handlade om döden var väldigt känslosam att läsa, jag var inte mogen för högläsning av den utan att börja gråta, den snuddar vid så mycket som vår verklighet kretsar kring. Bara för att vi levt som funkisfamilj i sju år är vi på inget sätt förberedda på vad som skulle kunna hända vid till exempel ett kraftigt epilepsianfall.

Är det viktigt att funkisfamiljer syns i till exempel barnböcker och sällskapsspel?
– Som förälder känner man ett stort ansvar att förklara för andra hur det är, men man orkar inte alltid det. Funkisfamiljen synliggör det man själv inte alltid orkar prata om, sådant som släkt och vänner har svårt att ställa frågor om eller sätta sig in i.

– Vår förra nattassistent som älskade att läsa för vår dotter om kvällarna sa att hon fick en helt annan förståelse för vår familj och den situation vi lever i när hon läste böckerna om Funkisfamiljen. Hon tyckte att alla skulle behöva läsa dessa böcker.

Minna Karlsson

Lär sig om olikheter

Kan det vara viktigt på fler sätt?
– Ja. Jag tror att det är viktigt för alla att lära sig mer, även för dem som inte känner någon med funktionsnedsättning. När Minna gick på förskolan var hon den enda med funktionsnedsättning och vi märkte att de andra barnen och deras föräldrar lärde sig jättemycket om olikheter.

– Som förälder är det också så skönt att känna igen sig, läsa om och träffa andra i liknande situation. För några år sedan var vi på Ågrenska och träffade andra familjer, det var en viktigt bekräftelse på att man inte är ensam.

Oro för covid-19

Hur ser vardagen ut i dessa tider?
– Minna har varit hemma från sin träningsklass sedan mars och jag är tjänstledig från mitt arbete som sjuksköterska för att vara personlig assistent åt henne på dagarna. Vi har sett vid tidigare infektioner att Minna backar i utvecklingen, de små målstolpar hon uppnått har försvunnit, så vi vågar inte riskera att hon får covid-19.

– Annars tycker Minna mycket om att gunga, mysa, ta promenader och att vara utomhus. Hon tycker även mycket om att bada, men det är tyvärr inställt nu. Hon älskar också när vi sjunger, en återkommande favorit är Ekorrn satt i granen, som vi till och med sjunger som födelsedagssång!

Fakta om spelet

Funkisfamiljen är ett klassiskt sällskapsspel för 2–6 spelare eller lag från 6 år och uppåt, för alla som vill lära sig mer om funkisfrågor. På vägen till mål får man svara på frågor och vara med om saker som kan hända när man är en funkisfamilj.
Om man spelar med stöd av personlig assistent eller liknande kan assistenten till exempel stödja en när man ska slå tärningen eller gå med sin spelpjäs, och/eller läsa och förtydliga frågorna samt tolka ens svar.
Spelet baseras på innehållet från barnboksserien med samma namn av Anna Pella och Anna Forsmark. Man behöver inte ha läst böckerna för att kunna spela spelet – men det kan vara en fördel. Spelet kan beställas på www.funkisfamiljen.se. Obs! Beställ senast den 9/12 för att vara säker på att paketet hinner fram innan jul.

 

Fler artiklar om detta ämne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *