Natalie drog på festival – nu vågar hon förverkliga fler drömmar

Musik, sköna människor, fest och en hel del lera – drömmen om festival hade funnits hos Natalie i tre år innan hon i somras drog iväg till Bråvalla tillsammans med sina två bästa vänner.

Det blev en helt galen och rolig resa, som också resulterade i en minidokumentär – och nu drömmer Natalie om fler festivalresor och att i framtiden plugga utomlands.

– Det är min absolut största dröm att plugga utomlands! Helst skulle jag vilja åka till New York, säger Natalie Eriksson Ahlgren.

Hon är 19 år och går sista året på gymnasiet. Utöver plugget driver hon en egen blogg där hon skriver om allt mellan himmel och jord och största drömmen är att få arbeta som skrivande krönikör och debattör i framtiden.

– Jag drömmer om att få skriva för någon sjukt stor tidning, som typ Aftonbladet eller Metro. Helst vill jag skriva krönikor, men om jag fick arbeta som nyhetsjournalist, hade jag inte sagt nej, säger Natalie.

Och självklart finns en dröm om att få skriva om det största intresset – musik.

– Det är det jag älskar mest. Därför var resan till Bråvalla helt fantastisk. Jag planerar redan för flera konserter och förhoppningsvis någon festival nästa sommar, säger Natalie.

Hennes festivalresa dokumenterades i samarbete med hennes assistansbolag Humana och nyligen släpptes en kortfilm på nätet, som ska inspirera andra till att våga.

– Jag bara kör, det är så man måste göra. Att planera resan till Bråvalla tog typ tre månader. Allt skulle planeras med assistenter, maten och att allt skulle fungera med rullstolen på plats. Men jag är ju van vid att man behöver planera för saker och det är nästan lite roligt. Jag fick tagga för festivalen i typ tre månader, säger Natalie.

 

Foto: Samuel Andersson
Bråvallafestivalen. Foto: Samuel Andersson

 

Hon verkar gilla utmaningen helt enkelt, och all planering var helt klart värt det. På Bråvalla spenderade Natalie och hennes kompisar Hanna och Max några galet roliga festdagar och Natalie såg artister som Milky Chance, Robbie Williams och Kent.

– Kent var bra, men jag var tyvärr lite besviken. De körde typ bara nya låtar, jag gillar de gamla bättre. Men det allra bästa med festivalen var allt folk man träffade! säger Natalie, som tycker att fler unga som henne borde ta modet till sig och åka iväg på festivaler eller annat man är intresserad av.

Men visst fanns det vissa orosmoment innan festivalen. Natalie berättar att hon var lite orolig för hur det skulle gå att sova i tält och om hon skulle kunna äta bra.

– Och så behövde man planera hur man skulle ladda rullstolen. Och all lera, haha! Men allt gick bra. Jag hade med mig två assistenter och det var inga problem att gå på de olika konserterna. Däremot är det ju tyvärr så att vi i rullstol vid de flesta scener sitter alldeles för långt bort. På Bråvalla såg det olika ut vid alla scener, men jag brukade oftast ta mig fram längst fram ändå, säger Natalie.

Den som kanske var mest orolig inför resan var Natalies mamma.

– Alltså hon ser inte rullstolen. Utan hon är mer orolig för att släppa iväg sin dotter på festival. Vi är jättenära, så hon bryr sig ju en massa. Men hon vet hur bestämd jag är och nu när jag är över 18 kan hon ju inte stoppa mig, skrattar Natalie.

Efter festivalsuccén förra sommaren vill Natalie tillbaka till Bråvalla nästa sommar, och kanske även till festivalen Sweden Rock.

– Sen har jag fixat konsertbiljetter till Coldplay, Rihanna, Sixx: A.M. och Håkan Hellström, som är min favorit, berättar Natalie.

Och till sommaren är det dags för studenten. Natalie berättar att hon vill ta en liten paus med pluggandet, även om drömmen att åka utomlands och plugga finns där för framtiden.

– Idag är det 180 dagar kvar till studenten, jag längtar! Jag har funderat mycket på vad jag ska göra då, och igår kom jag på att jag skulle vilja ta upp modellandet igen. Jag var modell tidigare, men slutade för att det inte kändes bra att vara med och ge andra tjejer dålig själv­känsla, säger Natalie.

Hon tycker att det är vanligt att unga tjejer har dåligt självförtroende och hon tror att mycket av det beror på modebranschen.

– Man ser bara normer i media. En ung tjej ska vara lång, ljus och jättesmal, och hon får absolut inte vara funktionsnedsatt! Det är verkligen skit, tycker jag. Men nu vill jag ta mig tillbaka till modevärlden, både för att jag gillar att stå framför kameran och för att jag har kommit på att om jag bara är mig själv och är ödmjuk, så kan jag kanske snarare inspirera och hjälpa andra unga tjejer, säger Natalie.

På samma sätt använder hon sin blogg för att få utlopp för sin kreativa sida, och samtidigt inspirera andra.

– Alltså, jag vill verkligen inte spela någon duktig flicka, som bara gör rätt, jag är inte sån. Jag vet att jag är en förebild, men det viktigaste för mig är att få ha roligt och vara mig själv, så jag är liksom inte perfekt. Men man är ingen bra förebild om man bara låtsas vara en ”duktig tjej” tycker jag. På min blogg skriver jag om allt ifrån kläder till arga debattinlägg, berättar Natalie.

 

 class=
Natalie var orolig för hur det skulle gå att sova i tält, men det gick hur bra som helst menar hon. Foto: Samuel Andersson.

 

Hon har bloggat sen hon gick i 6:an och då handlade bloggen mest om mode. Men när Natalie var 14 år började hon även skriva inlägg om frågor som handlade om funktionsnedsättningar och otillgänglighet.

– Då fick jag också fler läsare och de gav mig bättre självförtroende. Det absolut bästa med att skriva, är att det är ett sätt för mig att göra mig hörd helt utan någon hjälp. Att jag blandar arga debattinlägg med vanliga texter om hur det är att vara en nittonårig tjej, det tror jag är en styrka. Jag är inte bara en tjej med en cp-skada, jag är mig själv, säger Natalie.

En styrka är även att Natalie vågar vara ärlig och öppen med det som också är svårt. Hon har i ett blogginlägg beskrivit rädslan för hur det ska bli när hon en dag vill bilda familj.

– Alltså jag älskar barn och vill starta familj när jag är i 30-årsåldern. Jag vet att jag kommer vara en bra mamma, men jag är orolig för vad folk ska säga och vad läkarna ska tycka. Även om jag själv vet att jag skulle klara det hur bra som helst. Men sådant kan oroa mig och det skriver jag också om i bloggen, säger Natalie.

 

 class=
Jag bara kör!” säger Natalie. Drömmen om att åka på festival hade hon haft i tre år, och resan blev en galet rolig resa, tack vare bra planering. Foto: Samuel Andersson.

 

Genom att skriva kommer hennes egen röst fram, oredigerad av andra och hon hoppas att den kan göra andra unga starkare, hon saknade själv fler unga förebilder när hon var yngre. Men största fokuset i Natalies liv är nu att ha roligt, bli vuxen på riktigt och testa så många nya saker som möjligt.

– Jag försöker leva i nuet. Jag hoppas att jag i framtiden lyckas resa och uppleva en massa. Nu när jag blivit äldre har jag lärt känna fler kompisar som är äldre än mig och blir varje dag inspirerad av vad andra gör, kan andra dra iväg och plugga utomlands med assistenter, så kan jag! Och så vill jag resa till Italien med min kompis Hanna. Jag är dålig på geografi och sådant, det är framför allt maten som lockar, skrattar Natalie.

Följ Natalie på hennes blogg: www.nouw.com/thisishowiroll