Nu kan Jennie och Christoffer se fram mot nya stora framgångar

Nya rekord hägrar för simstjärnorna Christoffer Lindhe och Jennie Ekström – två kända idrottsprofiler som deltar på Leva & Fungera-mässan i Göteborg. De har nu fått betydligt bättre träningsmöjligheter, berättar de i ett samtal med Föräldrakraft.

Både Christoffer och Jennie har nyligen gått med i Team Frösunda, vilket innebär att de får personliga tränare som assistanter, något som betyder mycket för deras utveckling som simmare.

– Det är väldigt viktigt att man kan ha en personlig tränare som får lön för arbetet och inte måste jobba ideellt, säger Christoffer Lindhe som just nu håller på att välja ut en lämplig tränare.

– Lönen gör att det blir mycket enklare att hitta en bra tränare. Annars kan det vara nästan omöjligt att hitta en personlig tränare som är tillräckligt allsidig och som både kan teknik och tänker nytt.

Christoffer menar att det är viktigt att skräddarsy träningen och ibland utveckla egna tekniker. I Halmstad, dit han nyligen flyttade för sin högskolestudier, räknar han med att hitta en utmärkt personlig tränare.

– Där finns en stor simklubb och på idrottshögskolan finns flera före detta simmare som nu pluggar till lärare, säger Christoffer.

Mera fakta
Simstjärnorna Anders Olsson, Jennie Ekström och Christoffer Lindhe ingår i Team Frösunda, som siktar in sig på idrottare på internationell nivå.
Verksamheten innebär att simmarna får både personlig assistans genom duktiga simtränare, samtidigt som Team Frösunda fungerar som sportagenter som sköter alla kontakter när det gäller företag som vill ha föreläsningar och liknande.
Inom verksamheten finns även pingisspelare, judoutövare och andra idrottare. Ett tiotal idrottare ingår idag i verksamheten, men Frösundas projektledare Fredrik Finnmark räknar med att ha ett hundratal idrottare inom några år.
– Vi vänder oss till alla idrottare, säger Fredrik Finnmark. På elitnivå är verksamheten anpassad för individen, på motionsnivå är det mer gruppanpassat.
– Vi jobbar nära föreningslivet och vill vara med om att öka bredden på handikappidrotten, säger Fredrik Finnmark. Vi hoppas att svensk handikappidrott ska gå framåt och ta ännu fler medaljer.
En viktig tillgång för simmarna inom Team Frösunda är det stöd de får från Rolf Skoogh, som både fungerar som sportagent för simmarna och som landslagskapten. Träningsmöjligheterna är goda eftersom Christoffer bor när både simhallen och skolan och miljön är ”plan och fin”.

– Det går väldigt bra med simmandet nu, säger Christoffer. Minsta framgång med simningen eller mina proteser suger jag in och tar tillvara som ny energi. Motgångarna får man se till att de bara går in och ut igen…

Jennie Ekström har varit igång med sin nya personliga tränare sedan i februari och är mycket nöjd med resultatet.
– Jag har tränat med Varabygdens simsällskap sedan tidigare men det har varit ont om tränare och jag har ofta tränat själv, berättar Jennie som kör sina pass i simhallen 5-6 gånger varje vecka.

Nu blir träningsmöjligheterna ännu bättre och Jennie har dessutom egen nyckel till simhallen, vilket gör att hon kan sticka dit med sin tränare Andreas Branell i stort sett när som helst.

Jennie är bara 17 år gammal men tillhör världseliten sedan hon tagit en fjärdeplats i Paralympics i Peking och en rad svenska rekord.

När hon inte tränar simning pluggar hon samhälle/ekonomi på gymnasiet i Vara. Simning är dock det stora intresset – inte minst tack vare det ena nya rekordet efter det andra och spännande tävlingar som SM (äger rum i Osby kommande helg), EM (Island i oktober) och kortbane-VM (Brasilien i december).

– Det är kul när träningen ger resultat i nya personliga rekord och när man får komma ut på tävlingar, säger Jennie.