Nytt Ronald McDonald-hus rekordsnabbt när Barncancerfonden hjälper till

Barncancerfonden och Ronald McDonald Barnfond gör en gemensam satsning för att snabbt kunna bygga ett nytt Ronald McDondaldhus i Uppsala. År 2013 ska det nya huset vara redo att ta emot familjer som har svårt sjuka barn.

– Jag har själv bott på ett Ronald McDonald Hus när min dotter drabbades av cancer och vet vad det betydde. Barncancerfondens engagemang leder till att insamlingstiden kortas, säger Billy Ydefjäll, projektledare på Barncancerfonden och initiativtagare till samarbetet.

– Det är glädjande för alla svårt sjuka barn och deras föräldrar att barnsjukhuset på Akademiska får tillgång till ett Ronald McDonald Hus, säger sjukhusdirektör Marie Beckman Suurküla, Akademiska sjukhuset.
– Det är gynnsamt för barnets tillfrisknande att familjen under en lång och svår behandlingstid kan vara tillsammans och bo under hemlika former. Det är också viktigt för syskonen och hela familjen.

I Uppsala skapas samtidigt förutsättningar för Nordens främsta centrum för barn med cancer. Den nya Skandion-kliniken ska erbjuda avancerad protonterapi av tumörer. Denna klinik ska också vara klar 2013.

Det nya Ronald McDonaldhuset kommer att ha 14 familjerum som är öppna både för famljer som har barn som drabbats av cancer och familjer som har barn med andra svåra sjukdomar som behandlas på Akademiska sjukhuset.
Det nya huset beräknas kosta 35-40 miljoner att bygga. Ronald McDonald Barnfond ska samla in huvuddelen av pengarna men för första gången får man hjälp av Barncancerfonden, som ska samla in pengar som motsvarar 40 procent av totalkostnaden.

– Det är bra att vi kan erbjuda både högspecialiserad vård och sjukhusnära boende med tanke på att många av de cirka 4 000 barn som vårdas på Akademiska varje år kommer från andra län, säger Erik Weiman, ordförande i landstingsstyrelsen i Uppsala län.

Mer om Ronald McDonaldhusen finns på http://www.ronaldmcdonaldhus.se

Läs vår intervju med Paul Lederhausen om bakgrunden till skapandet av Ronald McDonaldhusen: ”Varje dag finns Erica här”