Politiker i Skåne frontalkrockar om privatisering av LSS-boende

Politisk strid har blåst upp i skånska Staffanstorp sedan den borgerliga majoriteten genomfört en privatisering av gruppboenden, daglig verksamhet och assistans. Socialdemokraterna tänker riva upp privatiseringen om de återfår makten.

– Staffanstorp är en av de kommuner som privatiserar mest i hela landet. Och det är den sämsta formen av privatisering. Det är inte för att göra verksamheten billigare och bättre, säger oppositionsrådet Torbjörn Lövendahl (s) till Sydsvenska Dagbladet.

Privata Carema Orkidén som tar över ett par gruppboenden medan daglig verksamhet tas över av Nimbus RC AB och assistans av Assistansia AB. Kommunen har skrivit avtal med företagen som gäller under tre år från och med september.

Men socialdemokraterna i kommunen har alltså lovat att sätta stopp för privatiseringen så snart de får chansen.

Stefan Möller (m) som är ordförande för socialnämnden tror att kvaliten ska bli bättre med privata utförare.
– En grundläggande tanke som jag har är att en privat utförare i grunden har en större möjlighet att påverka verksamheten än en kommunal, säger han till Sydsvenskan men får mothugg av Torbjörn Lövendahl.

– LSS är det sista jag skulle överväga att privatisera. Det här gäller de mest utsatta människorna i samhället, säger Lövendahl till tidningen.

Läs hela artikeln i Sydsvenska Dagbladet