Premiär för musikdramat som kan förvandla psykiatrin för unga

Den 8 maj är det äntligen premiär i Jönköping för det musikaliska dramat Måsen Johanna som framförs av 20 ungdomar som alla har autism.

– Detta är verkligen en musikdramatisk pjäs av riksintresse. Hela ensemblen består av ungdomar med olika grader av funktionshindret autism som spelar upp en pjäs de skrivit själva om Måsen Johanna, en mås som drömmer om att flyga högre än någon annan mås och därför blir utstött ur flocken, säger Ingrid Sindahl-Norelius, projektledare för Musikteater Freja.

Även om alla ungdomarna på scenen har olika diagnoser inom autismspektrat är det kreativiteten, lusten att berätta, skaparglöden och fantasin som utmärker ensemblen allra mest.

– Ungdomarnas häpnadsväckande utveckling under projektåren har uppmärksammats runt om i Sverige av forskare och psykiatriker. Denna utveckling stämmer med de senaste forskningsrönen inom hjärnforskningen: Aktivt kulturutövande kan bidra till en avsevärd förändring av hjärnans neurokemiska funktioner, säger Ingrid Sindahl-Norelius.

{loadposition incontent}Den 14 maj anordnas ett nationellt symposium som är kopplat till Musikteater Frejas verksamhet i Jönköping. Då kommer bland annat Christopher Gillberg för att hålla ett föredrag.

Musikteater Freja finns på www.smot.nu