Recension: Två barnböcker med syskonperspektiv på frågor i en funkisfamilj

Det finns numera en hel del fina skildringar av upplevelsen av att vara förälder till ett barn med många och svåra funktionsnedsättningar. Men få böcker har ett syskonperspektiv. Det är därför glädjande att Libris bokförlag beslutat göra en bokserie för barn i åldern 6-9 år för att belysa hur det är att växa upp med ett syskon som har funktionsnedsättningar.

Seriens första bok, Operation slutstirrat, kom hösten 2018, och nu i våras kom fortsättningen, Operation rädda sommarlovet. Böckerna har skrivits av journalisten Anna Pella och har illustrerats av Anna Forsmark. Anna Pella har tidigare beskrivit livet med sin dotter Agnes, som har svåra funktionsnedsättningar, i boken När du ler stannar tiden.

Operation slutstirrat är en bra början på bokserien. Den tar upp andras reaktioner när de möter ett barn med svåra funktionsnedsättningar. Det är något som många syskon tycker är jobbigt men som kan vara både svårt och känsligt att prata om.

Vad gör man, och hur känns det, när ett barn på skolgården pekar på ens syster, ropar ”Titta, är det där en människa?” och skrattar. Mamman förklarar i boken att den som ropar nog aldrig har träffat någon som Mio förut. Det sätter igång tankarna hos Mios bror och hans kompis. Med Operation slutstirrat tar de rådigt itu med situationen.

Den andra boken, Operation rädda sommarlovet, beskriver hur syskonen och hela familjen påverkas när barnet med funktionsnedsättningar plötsligt blir sjukt och måste till sjukhus. Familjens planering att göra roliga saker faller, och istället måste föräldrarna vara med Mio på sjukhuset. Alla oroar sig. Som syskon är man både ledsen och besviken, men man vill inte gnälla för ingen kan ju hjälpa att någon blivit sjuk.

Böckerna är välgörande fria från pekpinnar och beskäftigt vuxenföreläsande. Det är barnen som lyfter problemen och som själva agerar för att förbättra situationen. De vuxna tar dem på allvar och stöttar, utan att ta över.

Texten har ett personligt tilltal, med en väl avvägd blandning mellan dialog och beskrivning. Det är realism, humor och action. Anna Forsmarks levande illustrationer av barnen i deras vardag och hennes varsamma gestaltning av barnens känslor förstärker bokens varma grundton.

Böckerna stimulerar till frågor, reflektion och diskussion om våra värderingar och känslor, och hur det kan kännas att vara någon som är speciell. De lämpar sig utmärkt för högläsning, i familjen, i syskongrupper på barnhabiliteringen, i förskolan och i skolan.

De är också viktig lektyr för att öka vuxnas förståelse för syskons situation: Så här kan det vara för ett syskon i en funkisfamilj. Böckerna rekommenderas därför även till föräldrar och andra vuxna som möter barn med svåra funktionsnedsättningar och deras familjer.

Med denna lyckade start på Libris nya bokserie ser jag fram emot att snart få läsa om ännu fler viktiga funkisfrågor ur ett syskon- och familjeperspektiv.

Karin Mossler
förälder

 

Mera fakta

Anna Pella är frilansande medarbetare på Föräldrakraft och HejaOlika. Denna recension är författad av Karin Mossler som är en fristående skribent.

Tredje delen i serien om Funkisfamiljen kommer i januari 2020 och handlar om hur det är när en kompis dör, och att vuxna måste förstå att de behöver prata om döden med sina barn. Det har blivit dags för OPERATION DÖDSVIKTIGT.

Fler artiklar om detta ämne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *