Regeringen behåller ”föråldrat och kränkande” begrepp

Regeringen säger nej till att avskaffa termen ”nedsatt arbetsförmåga”. Det framgår av budgetpropositionen.

”Termen borde avskaffas”

– Det är mycket anmärkningsvärt att regeringen väljer att behålla termen ”nedsatt arbetsförmåga”, trots funktionsrättsrörelsens kritik och Arbetsförmedlingens förslag. Termen borde avskaffas, säger riksdagsledamoten Nadja Awad (V).

Funktionsrättsrörelsen har länge stridit för ett avskaffande av termen, och besvikelsen är stor:

– Det var verkligen oväntat att ett så föråldrat och kränkande begrepp inte ändras efter att ha dragits i långbänk så länge, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

– Det gäller att utgå ifrån individens styrkor och vid behov kombinera detta med exempel vissa anpassningar, hjälpmedel och lönebidrag för att underlätta den anställning som alla blir vinnare på. I det sammanhanget kan vi inte använda ett förlegat och för anställningen direkt hindrande begrepp som nedsatt arbetsförmåga. Det missgynnar den arbetssökande, arbetsplatsen som behöver anställa och samhället som behöver ha fler i arbete.

Arbetsförmedlingen föreslog avskaffande 2018

Arbetsförmedlingen föreslog redan 2018 att termen ”nedsatt arbetsförmåga” skulle avskaffas – vilket redan då länge varit ett krav från funktionsrättsrörelsen.

Ett avskaffande hälsades av funktionsrättsrörelsen som ”en historisk seger”.

Arbetsförmedlingen beskriver att ”vissa arbetssökande upplever termen som diskriminerande och missvisande, och kan leda till inlåsningseffekter där individers potentiella påverkan på arbetsförmåga relaterat till funktionsnedsättningen hamnar i fokus, snarare än den kompetens, resurser och möjligheter som finns”.

Nicklas Mårtensson ger en liknande bild:
– De som går på en arbetsintervju får frågor om deras styrkor och hur de kan bidra på en arbetsplats. För personer med en funktionsnedsättning blir det istället fokus på vilken nedsatt arbetsförmåga de har.

Han menar att detta förvärrar problemen på arbetsmarknaden, där personer med funktionsnedsättning endast har en sysselsättningsgrad på 52 % jämfört med drygt 81 % för befolkningen i helhet.

Så här motiverar regeringen valet att behålla termen

Varför väljer regeringen då att fortsätta använda termen ”nedsatt arbetsförmåga”. Så här motiveras det i budgetpropositionen för 2025:

”Regeringen bedömde i proposition Nationellt mål och inriktning för funktionshinderpolitiken (2016/17:188) att en översyn av termen ”nedsatt arbetsförmåga” bör göras. Arbetsförmedlingen fick i 2018 års regleringsbrev i uppdrag att utreda termen nedsatt arbetsförmåga, så som den används inom arbetsmarknadspolitiken, och vid behov lämna förslag på ett alternativt språkbruk.

Arbetsförmedlingen föreslog i återrapporten (A2018/01877) att termen ”nedsatt arbetsförmåga” avskaffas, men föreslog ingen alternativ term.

Regeringen konstaterar att Arbetsförmedlingens återrapport visar att det inte finns en entydigt negativ uppfattning av termen ”nedsatt arbetsförmåga”. Regeringen anser vidare att ett avskaffande eller en mindre specifik term kan leda till minskad legitimitet för stödordningen. Nuvarande term identifierar och avgränsar en viktig målgrupp som har behov av särskilda insatser från staten för att stärka sina möjligheter att få eller behålla ett arbete. Det är en viktig avgränsning eftersom många personer med funktionsnedsättning utan nedsatt arbetsförmåga inte har behov av särskilda arbetsmarknadspolitiska insatser. Nuvarande term bidrar därmed till att säkerställa resursanvändningen till avsedd grupp inom de nuvarande insatserna. Regeringen bedömer mot den bakgrunden att nuvarande term bör kvarstå.”