Restaurangkedja satsar på mångfald

Max hamburgerrestauranger satsar på att anställa personer med funktionshinder. För företaget är det en god gärning, men man vinner även på engagemanget – personer med funktionshinder har visat sig bli trogna medarbetare som stannar kvar i företaget länge.

Satsningen, som är ett samarbete med Samhall, startade 2005 efter att man på Max ett bra tag funderat över hur man skulle kunna ge anställning till fler personer med särskilda behov.

– Det har alltid varit en hjärtefråga för Max eftersom vi är ett familjeföretag och att grundaren Curt Bergfors själv sitter i rullstol. Tidigare arbetade vi med lokala arbetsförmedlingar, men tyckte att det var svårt eftersom de alla arbetar så olika. När vi började arbeta med Samhall fick vi en samlad samarbetspartner, säger Pär Larshans, personalchef på Max hamburgerrestauranger.

Satsningen har lönat sig för företaget, 2007 räknades företaget som ett av de bästa exempel i Europa på hur man kan anställa personal med olika förutsättningar. För att bli så pass framgångsrika har man sett till att ge de anställda längre tid att lära, specialutbildningar för nyanställda med funktionsnedsättningar och utbildning för alla restaurangchefer i mångfald.

– Det är viktigt att man lägger lite extra tid och resurser för att anpassa arbetssättet och arbetsplatsen, så att inte våra anställda måste anpassa sig. Det lönar sig i längden och har gjort att våra anställda med funktionshinder insett att de är viktiga för samhället, säger Pär Larshans.

Han menar också att företaget som sådant påverkats positivt av att anställa personer med olika förutsättningar. Man har inte bara ”partyprinsessorna och partyprinsarna” anställda som festar mycket och många gånger är opålitliga i företaget.

– Vi arbetar med att ha en mångfald och de personer vi anställt med funktionshinder kan vi verkligen lita på eftersom de alltid är på plats, alltid vill göra sitt bästa och gärna stannar i företaget i många år. Det är värdefullt för oss i den här branschen, där arbetstagarna ofta är väldigt rörliga, säger Pär Larshans.

Nu vill Max inspirera andra företag att göra likadant. De är stolta över vad de åstadkommit och vilka bra anställda de tjänat på satsningen.

Foto på Peter Hollingworth.– Varje dag får vi se hur våra anställda med funktionsnedsättning växer som personer och det är värdefullt att se, säger Pär Larshans.

Peter Hollingworth, restaurangchef för Max i Visby berättar om en anställd som utvecklat en helt ny personlighet sedan han började arbeta på restaurangen.

– Han har adhd och har tidigare bara suttit hemma och känt sig hämmad. När han började arbeta hos oss såg vi och framför allt hans mamma hur han öppnade sig, blev gladare och började prata och diskutera. Han blev självsäker och utvecklas fortfarande för varje dag som går, säger Peter Hollingworth.

Max arbetar med personer med alla sorters funktionsnedsättningar. Men än så länge anställer man inte många personer i rullstol, detta på grund av det är en krånglig arbetsplats för en rullstol.

– Vi letar främst efter utåtriktade människor eftersom vi arbetar med service. Självklart anställer vi gärna personer i rullstol, men det är svårt för dem att arbeta i köket och ute i restaurangerna där det är trångt. Men vi är alltid öppna för nya lösningar, säger Pär Larshans.

www.samhall.se
www.max.se