Så ska regeringen hjälpa 130 000 unga som varken arbetar eller studerar

Cirka 130 000 unga i åldern 16–29 år varken arbetar eller studerar. De flesta av dem har psykisk ohälsa, och behöver stöd från samhället. 

MUCF blir nationell resurs för stöd

Nu utser regeringen MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, till nationell resurs för samordning och stöd, med särskilt fokus på ungas psykiska hälsa.

Regeringen satsar också 20 miljoner kronor i nytt statsbidrag till kommuner och regioner för insatser som underlättar etableringen i arbets- och samhällslivet.

(20 miljoner motsvarar 154 kronor per ungdom som varken arbetar eller studerar.)

Särskilt fokus på unga män

Vidare ska MUCF göra en en särskild analys av situationen för unga män, bland vilka andelen som varken arbetar eller studerar ökar, och särskilt bland utrikes födda.

Över hälften av unga män uppger att de har besvär av ängslan, oro eller ångest. Arbetslöshet och brist på sysselsättning kan öka risken för kriminalitet. Analysen ska presenteras senast den 30 november 2025.

Forssmed: Ingen ska fastna i ingenmansland

– Utanförskapet som unga som varken arbetar eller studerar befinner sig i måste brytas. Detta är en komplex utmaning men genom att stärka samordningen och stödet i arbetet med målgruppen kan vi skapa bättre förutsättningar för dessa unga. Vi behöver bryta isoleringen för att ingen ung person ska fastna i ett ingenmansland, sa socialminister Jakob Forssmed vid en pressträff den 7 april 2025.

Fler artiklar om unga som varken studerar eller arbetar.

Valter Bengtsson
Foto: Linnea Bengtsson.

Text av Valter Bengtsson

Chefredaktör och ansvarig utgivare för webbtidningen HejaOlika och papperstidningen Föräldrakraft, sedan starten 2006.