Sexårige Jacob blir av med sin assistent

Ersättningen till friskolorna i Borås förändras och nu står en sexårig pojke utan sin nödvändiga assistent. Jacob Novik går i Montessoriskolan Malmen i Norrby i Borås kommun. Han har sedan skolstarten haft en assistent i skolan, eftersom han har svårt med motoriken och språket. Nu har Norrby bestämt sig för att de inte längre har råd att betala för Jacobs assistent och drar in stödet, skriver Borås tidning.

Mamma Ann-Charlotte Fagrell menar att det är en katastrof, Jacob kan inte göra sig förstådd utan assistent. Hans assistent har använt sig av både teckenspråk och bildstöd för att hans skolgång ska fungera. I dagsläget kan Jacob inte klara sig utan en assistent, menar Ann-Charlotte.

Nu måste skolan själv betala assistenter, menar kommunen. Hur mycket pengar skolan kommer få över för assistenter vet man inte i dagsläget och Jacobs assistent har nu sökt och fått ett annat arbete.

– Jag önskar att han även i fortsättningen skulle kunna ha samma assistent, eftersom det är svårt att föra över kunskapen om Jacobs funktionshinder till en ny person, säger Ann-Charlotte Fagrell.

Men nu har assistenten gått vidare till sitt nya jobb och Jacob står utan assistent. Rektor Gunilla Sjödahl är besviken på kommunens beslut.

– Jag vänder mig mot synen på elevassistenter som personer som kan bytas ut hur som helst. Det är viktigt för barnen med en kontinuitet och den försvinner om man måste byta assistent, säger hon till Borås tidning.

Anledningen till att stödet dragits in från kommunen är att man håller på med en omorganisering vad gäller ersättning till friskolor. Nu menar man att pengarna skolorna redan får även ska räcka till elevassistenter.

Förhoppningsvis kommer Jacob få en ny assistent. Men under tiden kommunen och skolan håller på med budgetförhandlingar får den sexåriga pojken klara sig utan assistans i skolan.

Läs mer på Borås tidnings hemsida: www.bt.se/bt/btartikel.asp?version=305096