Sexskämt om Downs syndrom chockar föräldrar
Radiolyssnarna rasar mot sexskämt om tjejer med Downs syndrom som drogs i P3 den tredje augusti 2006.
– Helt otroligt att man kan skämta om en så utsatt grupp när man vet att övergrepp på tjejer med Downs syndrom existerar, säger nyblivna mamman Elin Hoffmann i Bålsta. Hennes egen son föddes med Downs syndrom.
LÄS ÄVEN: Taffligt men vi blir inte fällda
Programmet som inte får heta Bögradio
På några dagar har Granskningsnämnden fått in 25 anmälningar mot programmet, men varken programledaren Özz Nüjen eller producent Lisa Bergström tycker att programmet gjort något fel.
Elin Hoffmanns son föddes i januari och hon har bara känt av gott bemötande från omgivningen. Men när hon lyssnade på P3:s humorprogram ”Programmet som fortfarande inte får heta Bögradio” fick hon en chock.
Så löd skämtet
”Skämtet” ska enligt tidningen Resumé låtit ungefär så här:
”…Förra veckan hade jag jättehäftigt sex med en som gick i åttonde klass. Nu vill jag inte att ni missförstår mig, bara för att hon gick i åttonde klass var hon inte minderårig. Hon var över 20 år gammal, men i särskolan räknar man klasserna lite annorlunda. Ja, ni vet inte vad ni gått miste om förrän ni provat att ha sex med en som har Downs syndrom. Det är som de säger: större tunga, större nöje…”
Många lyssnare chockades av det grova skämtet och klagomål och anmälningar har rasat in både hos Granskningsnämnden och P3. Elin Hoffmann blev förfärad av inslaget och kan inte förstå hur man kan ”sjunka så lågt”.
– Jag har inte mött något dåligt bemötande sen min son föddes. Men man blir ledsen när man hör sånt här och inser att det är det här han kan väntas växa upp med.
– Jag har själv en son men det är oerhört tragiskt att skämta sexuellt om tjejer med Downs syndrom, då man vet att det förekommer sexuella övergrepp på den här gruppen som i den situationen är helt försvarslösa. Jag tycker att det är otroligt dålig stil att dra skämt om funktionshindrade på det sättet, säger hon.
Enligt Elin Hoffmann ska man senare i programmet fortsatt skämtet med något i stil med ”ett nej är alltid ett nej, så se till att hitta någon som inte kan uttrycka sig ordentligt”. Hon minns inte exakt hur orden löd, men att kontentan var ungefär så.
Ovanligt många anmälningar
Precis som dryga tjugotalet andra skickade Elin in en anmälan till Granskningsnämnden. Eva Tetzell, ställföreträdande direktör på Granskningsnämnden menar att man annars får in väldigt få anmälningar om kränkningar av funktionshindrade.
Lyssnarstormen som nu dragit igång är ovanlig, vanligtvis får man in enstaka eller några stycken anmälningar till ett och samma inslag.
– En handläggare ska nu ta en titt på fallet och vi har beställt in en inspelning av programmet så att han ska kunna ta ställning. Utifrån vad han kommer fram till kommer vi gå vidare med fallet, säger Eva Tetzell som själv inte vill uttala sig om vad hon personligen tycker om skämtet.
Programledaren för programmet, Özz Nüjen, säger till tidningen Resumé att han står helt bakom ståuppkomikern Anders Celin och att man har rätt att skämta om allting.
– Den som inte förstår att det är humor, har ingen humor. Svenska komiker har både en rättighet och en skyldighet att skämta om allt. Om standup inte berör och upprör, då är det ingen bra standup. Anders Celins skämt är inget angrepp på någon, säger Özz Nüjen till Resumé.
Producenten: ”Lite väl grovt”
Även producent för programmet, Lisa Bergström, säger att hon som producent stödjer skämtet. Men samtidigt uppger hon till Resumé att hon personligen ansåg skämtet lite väl grovt.
Elin Hoffmann förstår inte hur hon kan uttrycka sig på det sättet.
– Jag förstår inte varför de är så fega och inte kan erkänna att de gjorde fel och att skämtet var för grovt. Att Lisa Bergström säger att hon stödjer Anders Celin, men samtidigt säger att hon tyckte skämtet var väl grovt, är obegripligt. Då har man missuppfattat sitt uppdrag som producent, hon ska se till att kränkande skämt inte sänds i programmet. Jag betalar licens och då förväntar jag mig en viss kvalitet, säger Elin.
Hon skrev även ett klagobrev till P3 och fick svar från Jonas Westman på P3 som svarade att skämtet var överdrivet. Men inte heller han vill säga att P3 gjort något fel.
Nu ligger fallet i Granskningsnämndens händer.
– Vi ska gå igenom inslaget och undersöka om skämtet varit uppenbart kränkande. Enligt yttrandefriheten ska man kunna skämta om det mesta, men det finns ju en gräns för hur långt man kan gå, säger Granskningsnämndens Eva Tetzell.
P3 och Özz Nüjen anser att man har rätt att skämta om alla samhällsgrupper och att inslaget inte var kränkande. Elin Hoffmann däremot anser att programmet borde fällas. Hon tror att man säkert kan skämta om funktionshindrade på ett bra sätt precis som man kan skämta om andra samhällsgrupper.
– Jag kan inte ge några egna exempel, jag är ju själv inte ståuppkomiker. Men ett sexuellt skämt om tjejer med Downs syndrom är inte roligt. Det är bara väldigt lågt, säger Elin Hoffmann.