Små steg gör gott

De små stegens metodik ­förändrar Mickes liv.

Varje vardag, utom måndag, åker Mikael Pet­ters­son färdtjänsttaxi från grupp­bostaden i Råck­sta till Posten i Rinkeby. Mellan klockan 10 och 14 sorterar han paket och håller ordning i personalköket.

När arbetsdagen är slut åker han hem på egen hand, med tunnelbana och buss.

Det är ett stort steg han har tagit.

Peter Hurtig är arbetskonsulent på Misa och har arbetat med Mikael under en längre tid. Misa har en verksamhet som riktar sig till personer med utvecklingsstörning och inlärningssvårigheter.

– Alla kan delta i arbetslivet på något sätt, säger Peter Hurtig. Vi tillämpar de små stegens metodik.

Tränade på att åka buss

Som ett exempel berättar Peter om hur han och Mikael började träna på att åka buss.

– Först satt vi bredvid varann, sedan flyttade jag mig i bussen undan för undan, så att jag till slut satt längst bak. Det här tog sin tid men nu åker Micke själv. Man lämnar över ansvaret successivt.

– Jag har alltid trott på honom, känt att den här killen har resurser. Den utveckling han genomgått sedan han började arbeta har gjort ordentlig skillnad i hans liv. Bara genom att börja jobba och röra sig mer har bidragit till han gått ner cirka 30 kilo på två år. Förut orkade han knappt gå.

Mikaels gruppboende har också en stor del i den positiva utvecklingen genom att stödja Mikael med bra kostvanor och många diskussioner om vad som är bra och dålig mat.

– Det var svårt att hitta ett arbete, mycket på grund av att Mikael hade svårt att bestämma sig. Vi gjorde ett antal studiebesök, berättar Peter. Till slut fastnade han för posten i Rinkeby.

I liten skala

Det var för två år sedan. Då började Mi­kael arbeta lite grand. Efter hand som han kommit in i jobbet har det blivit mer och mer arbetstid. Nu är han ansvarig för att sortera alla större paket som ska delas ut i Rinkeby och Lundaområdet.

Cazibe Karaman är Mikaels handledare på posten.

– Han är en bra och duktig kille, jag saknar honom på måndagarna, säger Cazibe Karaman.

På måndagarna är Mikael ledig. Så har det varit hitintills men nu jobbar Peter på att ordna någon aktivitet även på måndagar. Riktigt vad det blir är inte klart än. Kanske att pröva på något annat arbete.

På fritiden är Mikael ofta på Fryshuset. Där sjunger och dansar han, något som han gillar. Vikingarna hör till favoriterna.

– Och så tittar jag mycket på olika serier, säger han. Som Tusenbröder och dom gamla Beck-filmerna och Rederiet. Jag brukar också spela dataspel med min kompis.

Innan vi lämnar Mikael ifred för att fortsätta sorteringen av paket ber han oss  vänta en stund.

Han vill bli fotograferad i Postens jacka, inte bara i sin t-shirt.