Snart svensk premiär för serietillverkad husbil för dig med rullstol

En fullt anpassad husbil. Det är en av de största nyheterna på Leva & Fungera 26-28 mars.
Det är Varbergs Husbilar som laddar upp med ett av mässans dragplåster som går under namnet Blucamp Free Sky.

– Vi tror på ett stort intresse eftersom detta är första gången det visas en serietillverkad, anpassad husbil i Skandinavien, säger Charles Fjellsöy på Varbergs Husbilar.

Hittills har det krävts stora specialanpassningar för att göra husbilar rullstolsvänliga men på mässan avtäcks alltså en serietillverkad modell.

Det innebär att priset hamnar på cirka 900 000 kronor, vilket enligt Varbergs Husbilar är ungefär hälften av vad det kostar att köpa specialanpassade husbilar.

Många kunder använder rullstol

Bakgrunden till lanseringen är att en av kunderna hos Varbergs Husbilar ville ha hjälp med att hitta en husbil som var anpassad för rullstol.

– Han hade ett behov och vi löste det, säger Charles Fjellsöy som samtidigt insåg att det finns en ganska stor efterfrågan bland personer som använder rullstol.

– Vi har kunder varje år som frågar efter anpassningar, och nu har vi äntligen tagit tag i det. Blucamp har länge funnits att hyra i Italien och nu har vi fått klartecken om att köpa serietillverkat direkt från fabriken.

Charles Fjellsöy ser lanseringen som en stor nyhet för personer med rullstol.

– Många har svårt för att ge sig ut på semester, och nu finns en praktisk lösning som kommer att underlätta för många!

Anpassad förarplats

Husbilen är byggd för fyra personer, varav en med rullstol. Även förarplatsen kan rullstolsanpassas redan i fabrik med handgas och -broms vilket håller nere kostnaderna. Planlösningen är öppen för att göra det så enkelt som möjligt att navigera med rullstol. Även säng, toalett, dusch med mera är anpassat. Husbilen har som standard en hiss, men Varbergs Husbilar har planer på att även erbjuda en ramp. Företaget kan även specialanpassa i samarbete med bilanpassningsföretag i Sverige.

Husbilsföretaget första Blucamp-kund kommer att finnas på plats på mässan för att demonstrera och berätta om sina egna erfarenheter.

– Detta har förbättrat hans livskvalitet enormt, säger Charles Fjellsöy.

– Vi tror att största marknaden är de som ändå tänkt köpa husbil och som har någon i familjen som sitter i rullstol.

Youtube finns filmer som visar hur Bluecamp Sky Free ser ut och fungerar.