Sommarkollo med motorcyklar

En veckas sommarkollo för barn med synskador arrangeras i Sundsvall. Det viktigaste är att barnen ska få träffa andra barn med synskador och växa som personer. Som grädde på moset får barnen träffa en hel motorcykelklubb och testa en mängd olika motorcyklar.

– Vi har ett samarbete med en motorcykelklubb sedan flera år tillbaka. Barnen får testa på att gasa och tuta och sedan får de åka korta turer med motorcykelkillarna. Motorcykelklubben tycker att det är fantastiskt kul att få komma och förbi och låta barnen testa och känna på hojjarna och det ger dem självklart lite goodwill som motorcykelklubb, säger Annika Sahl-Kadar, arrangör av lägret.

Hon ger individstöd i barn- och föräldrafrågor på Synskadades Riksförbund, som arrangerar lägret. Att erbjuda barn med synskador ett eget sommarläger  är viktigt menar hon.

– Ofta är det svårt för barn med synskador att få möjlighet att få åka på andra ”vanliga” läger. Ledare och arrangörer är rädda eftersom de inte har kunskap om synskador och många gånger kan barnen behöva extra resurser. Därför är det viktigt att vi kan erbjuda ett läger där det inte synskadan är ett problem och som föräldrarna kan skicka iväg sina barn på utan att vara oroliga, säger Annika Sahl-Kadar.

Det är också viktigt för barnen att få träffa andra barn med synskador för att dela erfarenheter. Idag går de flesta barn med synskador i vanliga skolklasser och träffar inte barn med samma förutsättningar som dem.

– Sen är det bra för barnen att få komma bort från sina föräldrar och hitta en verksamhet som bara är deras. Därför får inga föräldrar följa med på kollot, inte ens som assistenter, säger Annika Sahl-Kadar.

Sommarkollo i Sundsvall
Plats: Stornäsets vandrarhem på Alnön
Tid: 27 juli – 2 augusti

www.srfriks.org