Sportlovstips: fläskboll, skridskokälke med mera

Det erbjuds många sportlovsaktiviteter runt om i landet. Här några tips från Göteborg, Oskarström, Malmö och Stockholm. Kolla med ditt distrikt och de lokala föreningarna vad som finns nära dig!

Mattcurling och boccia

I Oskarström kan du prova boccia och mattcurling på sportlovet.

Handikappades GIF är en anrik förening som tidigare i år firade sitt 50-årsjubileum. I Oskarshamn utanför Halmstad anordnar klubben regelbundet olika idrottsaktiviteter för personer med funktionsnedsättningar.

För den som vill prova något nytt under sportlovet finns det möjlighet att gratis prova på boccia och mattcurling.

– Boccia är ett slags variant av boule. På vintern spelar vi inomhus med läderklot och på sommaren utomhus med träklot, berättar Alf Hallgren som arbetar ideellt för HGIF.

Man kan tävla både individuellt och i lag och målet är att kasta kloten så nära den vita målbollen som möjligt.

Boccia är idag en av Sveriges största handikappidrotter och passar de flesta, oavsett funktionsnedsättning.

– Vi har ett 40-tal medlemmar i HGIF. De flesta som idrottar hos oss har ett lättare förståndshandikapp, men det finns också folk som till exempel har svårt att gå och därför behöver använda rullstol eller rullator.

I mattcurling gäller det att placera handtagsförsedda stenar så nära boet som möjligt. Boet är en måltavla som märkts ut på mattan som man spelar på.

– Det är i princip samma sport som vanlig curling, men istället för att spela på is så använder vi en nålfiltsmatta.

Vill du veta mer, kontakta Alf Hallgren på 035-614 84, eller 0708-48 76 02
alf.hallgren@3mail.se

 

Sportlovskul i Stockholm

Med Sportlovskul hoppas Rekryteringsgruppen locka barn och ungdomar till handikappidrotten. Och samtidigt visa hur fysisk aktivitet kan bidra till ett aktivt och självständigt vardagsliv. 

Rekryteringsgruppen anordnar Sport­lovskul tillsammans med Stockholms handikappidrottsförbund i mars. Under två dagar kommer rörelsehindrade barn och ungdomar att få prova på nya idrotter, träffa förebilder och utbyta erfarenheter.

– Vi arbetar mycket med förebilder. Det är viktigt att barnen får träffa ledare som själva har en funktionsnedsättning. De kan dela med sig av sina egna tips och råd om allt från träning till vardagsbestyr, säger Ann-Louise Carlsson, läger- och kurssamordnare på Rekryterings­gruppen.

Ett av de viktigaste målen med Rekry­terings­gruppens verksamhet är just att visa hur fysiska aktiviteter kan bidra till ett bättre vardagsliv.

– Vi vill se till möjligheterna och inte hindren. Att man ska försöka så mycket som möjligt själv, testa sina gränser och se vad man verkligen kan klara av.

Under sportlovet anordnar föreningen aktiviteter både inomhus och utomhus, främst för barn och ungdomar mellan 6 och 15 år som helt eller delvis använder manuell rullstol.

Inomhus kommer deltagarna att få prova på bland annat basket, pingis, bågskytte och boxning. Ledarna kommer att hjälpa till så att alla kan vara med.

– Om någon med till exempel dålig handfunktion vill spela pingis så kan vi hjälpa till att linda fast racket. Och det finns ramper och stödställningar vid behov. Vi försöker att hitta lösningar på allt.

Det kommer även att anordnas matcher i den lite udda sporten ”fläskboll”.

– Man spelar med en jättestor bobathboll och vi brukar köra barnen mot föräldrarna. Föräldrarna kan låna rullstolar och det brukar vara mycket populärt bland både barn och vuxna.

Utomhus blir det skridskoåkning på Östermalms IP, och där kommer det att finnas möjlighet att hyra utrustning.

– Vi använder skridskokälkar med specialgjuten sits som står på ett par långfärdsskridskor. Man tar sig fram med hjälp av korta stavar med piggar på.

I samband med aktiviteterna kommer det även att anordnas en föreläsning för föräldrar, med diskussioner kring ämnen som självständighet, skola och fritid.

Fakta: Sportlovskul i Stockholm 2-3 mars
Onsdag 2 mars – prova på-idrotter på Beckis
Torsdag 3 mars – skridskoåkning på Östermalms IP
För rörelsehindrade barn/ungdomar 6-15 år som helt/delvis använder manuell rullstol, plus föräldrar och eventuella syskon i samma åldersspann.
Under onsdagen får föräldrar information och föreläsning av en av RG:s förebilder.
Kostnad: 100 kr/deltagare (max 300 kr per familj), 50 kr tillägg för lån av skridskokälke.
RG Aktiv Rehabilitering arrangerar i samarbete med STHIF
Frågor, anmälan och mer information: 08-54 54 72 00
www.rekryteringsgruppen.se

 

Kälkhockey i Nacka

Nacka HI kommer att erbjuda möjlighet att prova på att spela kälkhockey.

– Vi har inget program spikat ännu, men något kommer det att bli under sportlovet, säger Allan Kasperi, ”team manager” för svenska kälkhockeylandslaget.

Vill du veta mer om kälkhockey så kan du kontakta Allan Kasperi på 070-558 85 59.

 

Malmö erbjuder matigt program

FIFH anordnar idrottsaktiviteter under hela sportlovsveckan. Alla barn och ungdomar är välkomna. Aktivite­terna äger rum klockan 10-12 i FIFH:s lokaler på Pildammsvägen 26 i Malmö.

Dag för dag
Måndag 21/2: Goalball
Tisdag 22/2: Pingis
Onsdag 23/2: Basket
Torsdag 24/2: Golf
Fredag 25/2: Innebandy
För mer information, kontakta Megala Axelsson, 040-92 89 30 megala.axelsson@fifh.com

 

Sportlovs i Göteborg

Göteborgs handikappsidrottsförbund bjuder in alla killar och tjejer från sju till 20 år med rörelsehinder, utvecklingsstörning eller synskada till sportlovsaktiviteter.

Så här ser det ut dag för dag:
Bollsporter, Pjäshallen/Kviberg, tisdag 15/2, kl 11.00 – 14.00
Prova på skridsko/skridskokälke Ruddalen, onsdag 16/2, drop in mellan kl 10.00 och 13.00, ingen föranmälan krävs! Arrangemanget sker i samarbete med Frölunda Habilitering.
Curling, Lundbystrandshallen, torsdag 17/2, kl 10.00 – 12.00
Kostnaden är 50 kronor per aktivitet förutom skridsko/skridskokälke som är gratis, bortsett för eventuell hyra av skridskor (35 kr) och hjälm (5 kr). Skridskokälke lånas ut gratis.
Under bollsportsdagen, tisdag, ingår en lättare lunch i priset.

Anmälan senaste fredag 11 februari till:
Göteborgs Handikappidrottsförbund
stina@ghif.seeller dick@ghif.se
031-43 18 93 / 031-43 22 56