Stopp för förskottsbetalning är största hotet

Vårdföretagarna är djupt oroade över flera försämringar som slår hårt mot ekonomin för företagen.
– Nu handlar det om att överleva och spara, spara, spara, säger Fredric Käll, vd för Vivida.

Nästa år höjs den statliga assistansersättningen med fyra kronor till 284 kronor per timme. Den höjningen räcker inte långt när staten samtidigt ta bort ”ungdomsrabatten” och höjer arbetsgivarkostnaderna för ungdomar.

– Vi har kostnadsökningar på 14 kronor per timmen men får bara 4, säger Fredric Käll som förutom chef för ett av de större assistansbolagen är ordförande för ”Bransch Personlig assistans” inom branschorganisationen Vårdföretagarna.

– När man måste spara så hårt ryker kvaliteten. Det är en myt att företagen tjänar mycket pengar. Många kommer att gå minus, även om man inte skulle ta bort ungdomsrabatten.

Det största hotet, anser Fredric Käll, är att Försäkringskassan planerar att stoppa förskottsutbetalningarna och istället börja betala i efterskott.
Det kan leda till kris med likviditeten, när pengarna kommer 1-2 månader senare.

Försäkringskassan har bestämt sig för att införa efterskottsutbetalning, men ännu inte meddelat när övergången sker.

– Vi möter en stor oförståelse hos Försäkringskassan, som tycker att vi kan gå till banken och låna pengar. Nu måste vi satsa jättemycket på att försöka påverka. Antingen måste efterskottsbetalning stoppas, eller så måste vi få en höjning av assistansersättningen, säger Fredric Käll.