Stor intervju med Kim Källström i Föräldrakraft nr 3, 2011

Nu är Föräldrakraft nr 3 ute hos läsarna. I sommarnumret kan du bland annat läsa en stor intervju med fotbollsstjärnan Kim Källström, där han berättar om sin nya turnering för spelare som har utvecklingsstörning.

– De här tankarna har funnits väldigt länge, men ännu mer sedan jag blivit förälder. För alla som blir föräldrar öppnas en ny port i livet, säger Kim i intervjun med Föräldrakrafts Mikael Nyberg.

Innehållet i Föräldrakraft nr 3, som utkom den 20 maj, är mycket blandat med teman och specialsidor om ämnen som kommunikation, kärlek, idrott, särskola och arbetsmarknad.

Författaren Sören Olsson skriver i sin krönika om ett universellt språk – känslans.

Som gästkrönikör medverkar Håkan Svensson, sjukgymnasten och föreläsaren som Föräldrakraft har uppmärksammat i en stor intervju i en tidigare utgåva. I sin krönika berättar hon om livet som egenföretagare.

På sex sidor fyllda med många bilder rapporterar vi från mässan Leva & Fungera, där Föräldrakraft var officiell mässtidning. Inte mindre än 13 590 personer kom till årets upplaga av hjälpmedelsmässan. I nummer 3 möter du både besökare, utställare och en grupp praktikanter från Angeredsgymnasiet.

Tema Kommunikation sträcker sig över sju uppslag och innehåller både hemma hos-reportage, expertintervjuer och en guide med 24 viktiga frågor och svar.
Henry, 6 år, började inte tala när hans jämnåriga kompisar gjorde det. Mamma Eva von Greyerz berättar för Föräldrakrafts Anna Pella om hur familjen gjort allt i dess makt för att ge sonen bästa möjliga chanser att kommunicera.
I temat möter du även Jenny vars 23-åriga liv har präglats av jakt på lösningar för att kunna kommunicera på ett jämlikt sätt.
Den virtuella världen Second Life, vad betyder den för personer som har funktionsnedsättningar? Möt experten Susan Balandin.
I guiden med 24 frågor berättar vi mer om alternativ kommunikation, hjälpmedel och mycket annat.

Ett stort tema handlar om vägen till arbetsmarknaden för personer som har funktionsnedsättningar. Visst går det att skapa en mycket mer öppen arbetsmarknad. På 24 sidor har vi kartlagt vilka ambitioner politikerna har och vilka idéer och goda exempel som finns.
Under våren har Föräldrakraft genomfört en stor enkät bland politiker, arbetsgivare, fackförbund, myndigheter och andra viktiga aktörer. På temasidorna presenterar vi vad de vill göra för att fler ska få jobb.
Temat är ett också ett underlag inför Föräldrakrafts stora seminarium ”Vägen till arbete” i Almedalen den 5 juli.
Vi bjuder också på ett uppslag med andra tips på arrangemang som är värda extra uppmärksamhet i Almedalen i sommar.

fyra sidor om särskola och specialskola uppmärksammar vi utredningen om framtids gymnasiesärskola. Här finns bland annat en intervju med utredaren Eva Wallberg. Vi berättar också om Ann-Marie Beglers utredning om utbildningen för döva eller hörselskadade elever.

Äntligen har vi ett nytt tema om kärlek med reportage och intervjuer av Anna Pella.

Vi har hälsat på hemma hos Anna och Micke, som är föräldrar till Hugo som är en lite kille som behöver extra mycket omvårdnad. Anna och Micke har hittat gemensamma strategier för att hålla liv i parrelationen när livet ställs på sin spets. Och humorn är ett viktigt verktyg. ”När livet är så här måste man kunna skratta. Humor är viktigt för att få distans och ibland kunna se det absurda i det liv man lever”, säger Anna och Micke i reportaget.

Vi gör även ett besök på Glada Hudik-teatern, där kärleken flödar bakom kulisserna. Vi träffar Toralf och Lotta som förlovade sig i somras samt Mats som längtar efter sin Anna-Karin.

Bland experterna som ger råd och perspektiv finns Anette Högberg, som tipsar om hur man får parrelationen att bestå, och Lotta Löfgren-Mårtenson, som uppmärksammar hur viktigt det är att unga med intellektuella funktionsnedsättningar får sexualkunskap.

idrottssidorna rapporterar vi om göteborgsklubben Grunden Bois, som är en fantastisk framgång med 270 aktiva spelare och en smärre armé av ledare. Succén beror till stor del på att föredömligt avtal med Göteborgs kommun som ger klubben rejäla resurser.
Linda Junkers har fler tips om hur man kommer igång med idrott. ”Gör vanan till din vän”, är titeln den här gången.

Föräldrakraft nr 3 innehåller även debattsidor och nyhetssidor.

Trevlig läsning!