Ta arbetet med funktionsnedsättningar på allvar – uppmaning till kyrkorna

Det är hög tid att kyrkorna tar arbetet med funktionsnedsättningar på allvar. Det är orimligt att målen inte uppfylls. Det skriver Dag Tuvelius, chefredaktör för Kyrkans Tidning i en kritisk ledare idag.

Sveriges kristna råd antog i våras policydokumentet ”En kyrka för alla”, som uppmanar till en radikal omprövning av kyrkornas syn på funktionsnedsättningar.

Att den nya policyn hittills inte har väckt någon större uppmärksamhet förvånar inte Dag Tuvelius på Kyrkans Tidning. Det är inte så konstigt, menar han, eftersom de krav och uppmaningar som publiceras i policyn närmast är självklarheter.

Sveriges Kristna Råd
Här finns webbsajten för Sveriges Kristna Råd

http://www.skr.org

Klicka här för att ladda pdf-filen ned dokumentet ”En kyrka för alla”

– Den allvarligaste kritiken är det faktum att svenska samfund år 2008 behöver utmanas att ta itu med frågorna på en så grundläggande nivå, skriver Dag Tuvelius.

Han menar att den vassaste kritiken är påståendet att kyrkorna behöver ”utveckla en människosyn som ger plats för de erfarenheter personer med funktionsnedsättningar har av att vara människa och kristen”.
– Den insikten borde vara en självklarhet för alla kyrkor. Nu är det uppenbarligen inte så. Och det hedrar Sveriges kristna råd att de utan omsvep talar klarspråk, skriver Dag Tuvelius.

{loadposition incontent}I sin ledare i Kyrkans Tidning ställer han frågan vilken kraft som landets kyrkoledare kommer att sätta bakom dokumentet.

I styrelsen för Sveriges kristna råd finns bland annat biskop Anders Arborelius från katolska kyrkan, ärkebiskop Anders Wejryd från Svenska kyrkan, pingströrelsens Sten-Gunnar Hedin och Svenska baptistsamfundets Karin Wiborn.

– Målen som de satt upp är i högsta grad rimliga. Det orimliga ligger i att inte uppfylla dem, skriver Dag Tuvelius i sin ledare.

Här finns Dag Tuvelius ledare