Talangjakt startar i höst

Talangjakt är Svenska handikappidrottsförbundets senaste initiativ för att hitta personer med speciellt goda förutsättningar för olika sporter. Jakten tar avstamp i Stockholm i höst.

Svenska handikappidrottsförbundet, SHIF, har tagit intryck av Melodifestivalen och andra framgångsrika teveproduktioner och bjuder senare i år in till talangjaktsdagar.

Syftet med talangjaktsdagarna är att fånga personer som annars inte hade haft möjlighet att testa, och visa upp, sina egenskaper som idrottsman.
– Det handlar om vår överlevnad som idrottsförbund, säger SHIF:s generalsekreterare Stig Carlsson.

SHIF har flera framgångsrika år bakom sig. Dess satsning Lag Paralympics har attraherat nya sponsorer, och dess idrottsmän har fortsatt att skörda medaljer. Likväl tar man nu nya och hittills oprövade steg för att hitta de individer vars talanger annars hade riskerat att förbli oupptäckta.
– Tidigare har all rekrytering vilat på klubbarna. Men om du är bra på till exempel basket och bor i landsända där sporten inte finns, så kanske du aldrig får chansen att visa vad du kan, säger Stig Carlsson.

På en talangjaktsdag kommer det att finnas möjligheter att testa sina egenskapar som bland annat skytt och skidåkare.
– Där kommer att finnas en stakmaskin som visar om du har goda förutsättningar för att bli en längdskidåkare, samtidigt får man chans att träffa våra kända idrottsprofiler, som Jonas Jacobsson, säger Stig Carlsson.

Var och när talangjaktsdagarna kommer att hållas är ännu inte officiellt.
– Vi börjar med en dag i Stockholm i höst, sedan kommer det bli ytterligare sju talangjaktsdagar på andra platser i Sverige, och de kommer att hållas på lördagar, så att de som måste resa långt har chans att komma, säger Stig Carlsson.