Tillgänglig segelbåt visar upp sig
Den tillgängliga katamaranen Handicat är på plats i Almedalen för att visa upp sig och sprida kännedom om segelbåten. Tillsammans med Fryshuset från Stockholm håller de i utfrågningar kring ungdomsfrågor till partierna vid katamaranen.
– Till årsskiftet ska allt anpassningsarbete med båten vara klart. Men redan nu kan vem som helst följa med på en segeltur. Vi vill ge ungdomar och vuxna som sitter i rullstol, har ett synfel eller andra funktionsnedsättningar möjlighet att ut och segla och få bidra själva, inte bara vara passagerare, säger Olle Hansen, projektledare.
Tillsammans med Fryshuset i Stockholm har Handicat inlett ett unikt samarbete.
– Jag sitter i styrelsen hos Handicat och vårt mål är att integrera ungdomar från Fryshuset med ungdomar med funktionshinder. Det behövs personer som kan arbeta på båten som gastar och skeppare och just nu letar vi efter ungdomar via Fryshusets verksamhet som hos vi kan väcka intresse för sjö och hav, säger Ingemar Lund från Fryshuset.
Olle Hansen drog igång projektet för flera år sedan och hyrde in en båt från England under somrarna som var anpassad. Nu har man tack vare sponsorer och hjälp från Allmänna Arvsfonden fått möjlighet att specialanpassa en katamaran så att alla ska kunna vara med och segla.
En dagstur med Handicat kostar 350 kronor per person och är tillgängligt för alla, privatperson som organisationer. Under Almedalsveckan kommer man inte göra några turer, utan finns på plats för att visa upp båten och svara på frågor.
Samarbetet mellan Fryshuset och Handicat är ett unikt projekt och Ingemar Lund hoppas på att man kommer kunna fånga upp intresserade ungdomar för att ge dem en fullvärdig fritid och en naturlig förståelse för ungdomar med funktionsnedsättningar.
– De ungdomar som varit med på den 22 timmar långa seglingen från Stockholm till Visby är entusiastiska, så vi hoppas på att projektet kommer bli lyckat, säger Ingemar Lund.
Att göra fler båtar mer tillgängliga borde vara relativt lätt, menar Britt-Marie Berner, som är med och seglar Handicat denna gång.
– Har man till exempel ett rörelsehinder har man inte samma räckvidd och det blir svårare att vara flexibel. Handicat är en relativt stadig segelbåt där man sett till att man kan styra båten utan att behöva flytta runt så mycket, säger Britt-Marie Berner.
Det viktigaste är att inse att alla inte kan göra allt på en segelbåt, men att alla kan göra något.
– Vi hade besök av Unga Rörelsehindrade igår som håller i kampanjen ”Öppna Sverige”, man skulle kunna säga att vi håller i kampanjen ”Öppna vattnet”, skrattar Ingemar Lund.
Årets Almedalsvecka har inte fokuserat särskilt mycket på funktionshinder, men det tycker Britt-Marie Berner är försvarbart.
– Det är relativt få seminarier om funktionshinder i år. Men man har olika fokus varje år. I år handlar det om miljö. Visserligen skulle man kunna få in sjukdoms- och funktionshinderaspekten på fler miljöseminarier, men man får inte glömma att det är upp till oss själva att ta upp de frågor som berör oss och som vi tycker är viktiga, säger Britt-Marie Berner.