Toppmöte om tillgänglighet – i sista minuten

Naturreservat och fågeltorn som är tillgängliga för alla. Butiker som inte utestänger någon. Och bostäder som man kan städa från rullstolen.
Det är några av de goda exempel som ska lyftas fram när vårens toppkonferens om tillgänglighet äger rum den 21 april i Göteborg.
Då är det bara ett drygt halvår kvar till år 2010 då Sverige, enligt tidigare riksdagsbeslut, ska vara tillgängligt.

– Det blir en konferens med en unik inriktning på samverkan. Alla måste hjälpas åt för att göra Sverige tillgängligt, säger Maria Nilsson på Svenska Mässan i Göteborg.

Planen är att konferensen ska bli ett kraftfullt avstamp för att förbättra tillgängligheten inom offentliga miljöer, bostäder, utemiljö och kommersiella miljöer samt transporter.

– Vi vill göra detta utan pekpinnar och med hjälp av många positiva exempel i en annorlunda konferens. De viktigaste orden är samverkan, inspiration och kreativitet. Vi vill att det ska synas på scenen och att alla ska gå därifrån men en skön känsla i magen, så att man förstår att detta med tillgänglighet inte är ett nödvändigt ont utan något positivt, säger Maria Nilsson.

Konferensen ”Tillsammans gör vi Sverige tillgängligt” pågår samtidigt med hjälpmedelsmässan Leva Fungera på Svenska Mässan i Göteborg.
Konferensen (som är avgiftsbelagd) klaras av på en enda dag medan mässan i övrigt pågår 21-23 april.
Arrangör av konferensen är Svenska Mässan tillsammans med Göteborgs stad och Västra Götalandregionen.

SKL, Sveriges kommuner och landsting, har en nyckelroll i arbetet med att förbättra tillgängligheten och dess vd Anders Knape medverkar också konferensen. Från regering väntas deltagande av både Maria Larsson och Åsa Torstensson och representanter för de fyra departementen miljö, näringsliv, social och finans.

Parallellt med planeringen av tillgänglighetskonferensen pågår nu ett intensivt arbete med att göra mässan Leva Fungera till en framgång även i år. När mässan genomfördes senast, för två år sedan, hade den cirka 12 000 besökare och fler än 200 utställare inom hjälpmedelsområdet.
– Vi hoppas att det blir ännu fler i år, säger Maria Nilsson.

Barn med funktionsnedsättning är en av inriktningarna för årets Leva Fungera. Det kommer att vara temat för ett antal seminarier under mässans andra dag. Första dagen fokuserar på temat Hälsa. Seminarierema för dag tre handlar om att ”hjärnan måste ha roligt”. Det är kostnadsfritt att besöka både mässgolvet och föreläsningarna på Stora scenen.

Mer information om Leva Fungera finns på http://www.levafungera.se