Tuffare regler för assistans väcker stor uppmärksamhet

Ekot på Sveriges Radio har idag uppmärksammat att Försäkringskassan har gjort det svårare att få personlig assistans. Den nya policyn innebär bland annat att man bara har rätt till assistans vid måltiden om man behöver matas. Någon hjälp med att till exempel skära maten ska man inte längre få.

Ekot har intervjuat Elin som har haft 58 timmars assistans varje vecka men som vi en omprövnng nyligen fick avslag på sin ansökan.

– Det blev ju en chock och sen dyker det upp en väldig oro hos mig. Men herregud, vad ska jag göra nu då? Vem ska hjälpa mig om jag inte har de här assistenterna? Jag har inget liv om jag förlorar mina assistenter, berättade Elin i radioprogrammet.

Föräldrakraft skrev om de nya tuffa tagen från Försäkringskassan den 6 februari, då Sofia Tedsjö, jurist på Confrere avslöjade att många personer som idag har assistans troligen kommer att förlora den.
{loadposition incontent}- Vår förhoppning är domstolarna fastställer rättsläget genom att konstatera att Försäkringskassans nya bedömningssätt är felaktig, sa Sofia Tedsjö i Föräldrakraft.
– Det som är så olyckligt är att tiden det tar att avvakta domstolarnas beslut drabbar ytterst de personer som i samhället har de största hjälpbehoven. Detta kan inte uppfattas som annat än upprörande.

Tomas Sundberg, Försäkringskassans specialist på assistansersättning, sa i en intervju den 8 februari att ”assistansersättningen varit för vidlyftig” och att man nu vill ha ”rättning i ledet”.

I anslutning till dessa artiklar har många läsare kommenterat de ny hårda bedömningen av assistansbehovet.

Här finns Ekots nyhetsinslag på assistans http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=2089064