Unga med svåra rörelsehinder saknar fortfarande rätt till daglig verksamhet

Unga med svåra fysiska funktionshinder har fortfarande ingen rätt till så kallad daglig verksamhet, trots att det utlovades när dåvarande socialminister Bengt Westerberg införde LSS-lagen 1993.

TV4 har denna vecka uppmärksammat ”det svikna löftet” genom reportage om 22-årige Johan Lystad i Huddinge söder om Stockholm. Johan är svårt rörelsehindrad och har därför även svårt för att bryta sin isolering och sitt utanförskap.

LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, innebär att kommunerna är skyldiga att ordna daglig verksamhet, till exempel ett enklare arbete, för de som har utvecklingsstörning.
Denna rättighet gäller dock inte för de som enbart har fysiska funktionshinder.

I en kommentar till TV4:s kritiska reportage säger folkhälsominister Maria Larsson att frågan inte haft så stort fokus i debatten och att en hel del fysiskt funktionshindrade har daglig verksamhet via socialtjänsten.

Bengt Westerberg, som var socialminister när LSS infördes, tycker dock inte att socialtjänstlagen räcker till.
– Om socialtjänstlagen hade räckt hade vi inte behövt en särskild lag för personer med svåra funktionshinder, men det har visat sig att det behövs, säger Bengt Westerberg till TV4.

Här finns TV4:s reportage:
http://tv4nyheterna.se/1.255378/nyheter/2008/01/24/uppfyll_loften_till_fysiskt_funktionshindrad