Blogginlägg

Varför följer vi inte lagen? Det enkla svaret är att risken att straffas är låg

Denna artikel handlar om

Det är meningslöst att överklaga beslut till förvaltningsrätten, som till 90 procent väljer att lyssna på kommunens jurister
Harald Strand. Foto: Linnea Bengtsson.

Harald Strand. Foto: Linnea Bengtsson.

 

Ta till exempel fortkörning, ett brott polisen har prioriterat bort. Kontroller har ersatts av kameror, som blivit så många att de numera bara stickprovskollas några i taget på avläsningscentralen i Norrland. Risken är liten för upptäckt och då blir resultatet ”alla kör för fort”.

Samma gäller för parkeringsböter generellt. Många har slutat betala, för att de upptäckt att risken att få lapp är liten. Det är billigare att aldrig betala.

Enkel stöld och inbrott utreds i princip inte, det vill säga: risk och sanktioner är nära noll för förövare.

Ovanstående handlar om privatpersoner.

Men kommuner måste väl följa lagen? Nej, det faktiskt samma där! Sanktionerna är för milda och risken att upptäckas är för låg och då kan även kommuner strunta i till exempel LSS.

När förvaltningsrätten inte har egen kompetens och när IVO har för små resurser, så att de inte följer upp enskildas anmälningar, då krackelerar vårt rättssystem för LSS.

Jag blir mörkrädd när jag hör historier från mina FUB-kamrater, om hur kommuner helt struntar i det LSS föreskriver. De kan ha egna riktlinjer som helt strider mot LSS intentioner, som exempel ”om man bor på gruppbostad har man inte rätt till kontaktperson”.

De som skrev LSS-propositionen, och tog bort förslaget om rättshjälp, förutsatte att kommuner alltid gör det bästa. De hade tyvärr helt fel.

Numera säger jag, åtminstone som privatperson, att det är meningslöst att överklaga beslut till förvaltningsrätten, som till drygt 90 procent väljer att lyssna på kommunens jurister, oavsett hur tydligt fel det är. Det är en konsekvens av kunskapsbrist, men även ett formellt fel i utredningsplikten enligt officialprincipen, när en part är underlägsen den andre.

Detta är inte ok. Vi behöver rättshjälp i LSS, och rättsuppföljande myndigheter behöver både resurser och kompetensutbildning.

Det är bara i sagan som herdepojken David besegrar jätten Goliat.

Rättshjälp har visat sig vara nödvändigt. Handikapputredningen hade rätt även här. De som skrev LSS-propositionen, och tog bort förslaget om rättshjälp, förutsatte att kommuner alltid gör det bästa för alla sina innevånare, särskilt de svagas, och att kommuner alltid följer lagens intentioner. De hade tyvärr helt fel.

 

Annons
Annons för Humana
Annons
Annons för HEA Medical
Annons
Annons för Tobii Dynavox
Annons
Annons för JAG
Annons
Annons för Move & Walk
Annons
Annons för Etac
Annons
Annons för Primass
Annons
Annons för Tidvis
Annons
Annons för Etac
Annons

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *