Veronica Hedenmark: Låt din ungdom testa sina gränser

Leta upp en vuxen person med samma funktionsnedsättning som ditt barn och be om tips och råd. Det är Veronica Hedenmarks bästa tips till föräldrar med barn med funktionsnedsättningar.
– Föräldrar måste lära sig skilja på sin egen sorg och barnens sorg, sin egen rädsla och barnens rädsla. Låt din ungdom testa sina gränser, prova olika sorters aktiviteter, vara som alla andra ungdomar och leta upp någon som verkligen vet hur det är att ta sig ut i vuxenlivet och har lyc­kats fixa det, säger hon.

Veronica Hedenmark äger och driver assistansföretaget VH Assistans och vet hur det är att kämpa för att bli accepterad och få rätt stöd i livet. Hon sitter i rullstol, men har egentligen aldrig varit rädd för något. Snarare sugen på livet. Nu är hon mitt uppe i skrivandet av en handbok för föräldrar med barn med funktionshinder.
– Det blir en ABC-bok med de vanligaste frågorna som föräldrar har. Den kommer att vända sig till föräldrar med barn med funktionshinder i alla åldrar. Hur pratar man med sitt barn, hur stödjer man barnet och hur hanterar man att barnets syskon gör framsteg på områden som barnet själv aldrig kommer göra? Det är frågor som jag ska försöka besvara, berättar hon.

Det viktigaste arbete som du har som förälder, menar hon, är att hjälpa ungdomen prova sina vingar. När barn och ungdomar med funktionsnedsättningar gör något fel blir det väldigt kontroversiellt och en större grej än om ungdomar utan funktionsnedsättningar gör något fel.
– Man måste acceptera att vissa beteenden inte är bra, men att fel måste göras av alla ungdomar. Det är så man lär sig livet och blir en hel människa, säger Veronica Hedenmark.
Som förälder borde man även tidigt prata om framtiden och skapa förväntningar. Det är lätt att man inte vågar se in i framtiden, eftersom den verkar läskig och oviss.
– Man är rädd för att ta ut för mycket i förtid. Men om man aldrig drömmer kommer ingenting heller att slå in.

Veronica har mycket att säga om attityder och menar även att det är lätt att man tänker fel när man väljer boende. Det måste vara barnets val, inte föräldrarnas.
– Det finns många som tänker att gruppboende är bra och tryggt för deras ungdomar. Men man måste alltid titta på ungdomens egna behov och intressen. Om man bestämmer att ungdomen ska flytta in i ett gruppboende utan att ge honom eller henne alternativ har man tagit en enkel lösning som kanske inte är bäst för ungdomen. Det är som att alla kassörskor skulle bo på Kassörgatan och alla journalister skulle bo på Journa­list­gatan. Hur bra låter det? säger Veronica Heden­mark.