”Vi möttes av lyriska föräldrar”

En höjdare. Så beskriver Ann Lötbom familjelägret i Furuboda. ”Alla verkade helt frälsta, vi tyckte det var lite överdrivet. Men när det gått några dagar, då var vi likadana”, berättar hon.

Familjen Lötbom från Sol­­lentuna har varit på familjeläger i Furuboda två somrar.

− Vi har fått nej från kommunen när vi ansökt om ekonomiskt stöd, säger Ann Lötbom. Vi har betalat själva, som om det vore en vanlig semester, och det  har kostat oss ungefär 10 000 kronor varje sommar.

I familjen finns tre söner varav 18-årige Liam har en ovanlig ämnesomsättningssjukdom som heter SLOS, Smith-Lemli-Opitz syndrom. Den har gjort honom multihandikappad. Han kan krypa och rulla sin rullstol men han kan inte gå eller prata.

Tidigare, när Liam var yngre, var han på sommarläger som kommunen betalade. Skillnaden nu är att han fått ett eget boende.

− Det började bli svårt att ha honom hemma, vi orkade inte bära honom och vi trodde att det skull bli mer kvalitet för honom med eget boende. Och det har det också blivit.

Liam bor nära familjens bostad och är ofta hemma.

− Då är vi utvilade och kan ha det bra tillsammans. En kväll i vecka och en helg i månaden är Liam hemma hos oss.

I samband med att Liam flyttade hem­ifrån meddelade kommunen att familjen i fortsättningen inte kommer att få något bidrag alls.

− Vi har försökt motivera att Liam behöver miljöombyte, säger Ann Lötbom. Men då får vi till svar att det är upp till oss.

Liam har assistans av de som arbetar på boendet. När han är hemma är det familjen som hjälper honom.

− När vi har varit på Furuboda så har vi sett att de flesta ungdomarna är där med sina familjer och sina assistenter. Det är få av de deltagande familjerna som inte fått någon form av ersättning från sin kommun.

Har fyllt 18

Liam har nyligen fyllt 18 år och nu betalas hans boende av olika bidrag. Dess­för­innan betalade föräldrarna en inkomstbaserad hyra för boendet.

− Tidigare har vi fått igenom vad vi bett om, säger Ann Lötbom. Och vi har verkligen inte bett om mycket. Så nu reagerade vi när vi fick nej till bidrag för lägerkostnaden.

Den här sommaren blir det inget läger för familjen Lötbom. Det krockar med annat. Men något ska ändå planeras för Liam.

Vistelsen på Furuboda blev en riktig höjdare för familjen.

De anlände lite avvaktande till första lägret 2008.

− Vi möttes av helt lyriska föräldrar som sa ”åh, ni kommer att få se, det kommer att bli så underbart”.

− Herregud, vad är det här, tänkte vi. Alla verkade helt frälsta, vi tyckte det var lite överdrivet.

– Men när det gått några dagar var vi likadana! Allting bara fungerade så bra.

Många aktiviteter

Ann Lötbom berättar om att det erbjuds många olika aktiviteter och ett schema som man bara kan ramla in i, om man vill. Man måste inte.

− Det är lätt för hela familjen eftersom det är så individanpassat för den som har funktionsnedsättningen. Fokus är på den personen, att hon eller han befinner sig i en normal miljö är utgångspunkten. Det finns inga problem, allt går att fixa.

Bara en sådan sak som att inte bli betittad när man sitter i matsalen känns befriande.

− Ingen stör sig på Liams beteende när han äter. Alla har en liknande situation.

Aktiviteterna är på allas villkor. När det ska spelas basket, till exempel, får de friska syskonen sätta sig i rullstol. Albin, Liams yngre bror, fann sig snabbt till rätta.

− Att bara vara som du är och trivas genomsyrar lägret, säger Ann Lötbom. Det märks att det är skönt för tonåringarna som deltar att kunna slappna av och strunta i utseende och andra krav ett tag. Det blir en frihet för dem.

Hur kom det sig att det blev just Furuboda?

− LSS-handläggaren gav oss några tips, vi sökte efter dem på nätet och föll för Furuboda. Vi  tyckte att aktiviteterna verkade bra. Ett plus var att det finns färdiglagad mat, det är skönt att slippa det och kunna ägna tid åt annat.

Fick åka motorcykel

Intrycket att det ordnas bra och roliga aktiviteter och utflykter av olika slag stämde väl in.

− Till exempel så kom en MC-klubb och barnen fick åka motorcykel. Polisen visade hur fartkameror fungerar och man fick testa att använda brandspruta. Vi åkte hölass och grillade. Det var jättehäftiga upplevelser för alla.