Vad är bra och dåligt med budgeten för 2024? Se webbinariet här!

Vad betyder regeringens budget 2024 för personlig assistans, LSS och den enskildes privatekonomi? Finns det vinnare och förlorare?
Den 20 september kl 14:00–15:00 anordnar HejaOlika och Anna Barsk Holmbom, ABH Utbildning, ett webbinarium om budgetpropositionen för 2024.

Se webbinariet i efterhand här

Få snabbt en bild av vad budgeten för 2024 innebär

Den 20 september klockan 08:00 överlämnade regeringen förslaget till statsbudget för 2024 till riksdagen, och strax efteråt presenterades budgetpropositionen på en presskonferens med finansminister Elisabeth Svantesson.

Några timmar senare webbsände vi ett samtal om de budgetdelar som är viktigast för personer med funktionsnedsättningar, inte minst funkisskatt, personlig assistans och andra stöd och insatser.

Samtalet ledess av Anna Barsk Holmbom, och i panelen fanns Åsa Strahlemo (DHR), Anders Lago (FUB), Sophie Karlsson (IfA, Intressegruppen för assistansberättigade), Henrik Petrén (Fremia), Patrik Silverudd (Vårdföretagarna), samt kommunpolitikerna Asal Gohari (S), Uppsala, och Christian Eberstein (KD, vinnare av Bästa LSS-kommun 2019), Lerum.

Aktuella frågor

Några frågor vi tar upp:

 • Vad innebär budgeten för timschablonen inom assistansersättning och personlig assistans? Räcker höjning av assistansersättningen (det är fortfarande okänt hur stor höjningen blir)? Vad blir konsekvenserna för anordnarna och lönerna? Vad innebär budgeten för planerna på ett förstatligande?
 • Vad betyder detta för assistansanvändarna? Vad betyder det för omkostnaderna? Behöver kommunerna täcka upp för anordnare som inte anser sig ha råd att bedriva assistans?
 • Vad betyder budgetpropositionen för övriga LSS-insatser?
 • Vad betyder budgetpropositionen 2024 för privatekonomin för personer med funktionsnedsättningar, och för funkisskatten?
 • Vad betyder den för de olika stöden på arbetsmarknaden 2024?
 • Vad betyder budgeten för funktionsrättsförbunden 2024?
 • Vad händer nu för att att rädda den enskildes privatekonomi, LSS och den personlig assistansen?

Se webbinariet live utan kostnad

Webbinariet är öppet för alla, utan kostnad. Det riktar sig till personer med funktionsnedsättning, anhöriga, assistansanvändare och -anordnare, beslutsfattare och politiker och funktionsrättsrörelsen.

 • Webbinariet sänds live på Youtube (länk kommer) och här på HejaOlika.se
 • Du behöver INTE anmäla dig, det är bara att surfa in på HejaOlika.se för att titta!
 • Skriv in 20 september 2023 klockan 14:00 i kalendern – då drar webbinariet igång!
 • Webbinariet kommer att spelas in, så att du även kan se det i efterhand.

LÄS MER OM STATSBUDGETEN FÖR 2024:
Höjd funkisskatt, nya skattesänkningar och regeringens budget för 2024
Så mycket höjs bidrag och ersättningar 2024
Mer än 1300 mejl till regeringen med krav på höjd assistansersättning

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *