/ budgetproposition

budgetproposition

”Vårbudget med bortblåsta ambitioner”

”Vårbudget med bortblåsta ambitioner”

Regeringens förslag till vårbudget sågas av stora delar av funktionshinderrörelsen.
– De positiva ambitionerna från 2014 är som bortblåsta. Av de punkter regeringen räknade upp i regeringsförklaringen finns inget i vårbudgeten. I jobbpolitiken är personer med funktionsnedsättning närmast en parantes, säger Lika Unikas ordförande Maria Johansson.

Akut kris för bilstödet – i måndags tog pengarna slut

Akut kris för bilstödet – i måndags tog pengarna slut

I måndags, den 9 november, tog Försäkringskassans pengar till bilstöd slut. Nu dröjer det till januari 2016 innan fler bilstöd kan betalas ut. Men nästa år väntas det bli ännu tuffare att få bilstöd.

Funktionshinderrörelsen rasar: ”Regeringens åtgärder direkt felriktade”

”Nu stryps förutsättningarna för den personliga assistansen, vilket står i skarp kontrast mot statsministerns löften om att vi ska vara delaktiga i samhället.” Det skriver Maria Dahl, ordförande Stil, Stiftarna av Independent Living, i en debattartikel som stöds av en stor majoritet av funktionshinderrörelsen.

”Budgeten är skrämmande för assistansberättigade”

”Budgeten är skrämmande för assistansberättigade”

Kritik mot regeringens snåla höjning av assistansersättningen kommer nu från både assistansberättigade och assistansbranschen.
– Ett näst intill skrämmande åskmoln på assistansberättigades framtidshimmel, säger Vilhelm Ekensteen, ordförande för IfA, Intressegruppen för assistansberättigade.

Fortsatta besparingar väntar funktionshinderrörelsen

Fortsatta besparingar väntar funktionshinderrörelsen

Trots löftet om höjda bidrag får funktionshinderrörelsen räkna med fortsatt försämrad ekonomi. Efter flera år utan höjningar, föreslås i budgetpropositionen en ökning på 3,3 procent men inga ytterligare ökningar de kommande åren.

Skolmiljön ska rustas för en miljard kronor

Skolmiljön ska rustas för en miljard kronor

Äntligen kan Sveriges skolelever börja hoppas på bättre inomhusluft och ökad tillgänglighet.
En jättesatsning på bättre inomhusmiljö i skolorna väntas ingå i regeringens budgetproposition för 2016.

Handikappförbunden besvikna på budgetförslaget

Nu stormar både funktionshinderrörelsen och omsorgsbranschen mot regeringens budgetproposition för 2015. Regeringen anklagas för löftesbrott när man inte höjer statsbidragen för funktionshinderorganisationer.