14-åring inlåst i bursäng varje natt

En 14-årig pojke med autism har i flera år varit inlåst nattetid i en burliknande säng. Det framkom när Socialstyrelsen gjorde en inspektion av ett särskilt boende i Ludvika, rapporterar Dalademokraten.

– Att stängas in i en bur som det inte går att ta sig ut ur är en frihetsberövande åtgärd och inte förenligt med Socialtjänstlagen eller LSS, skriver Socialstyrelsen i en kritisk rapport.
Ludvika kommun avkrävs nu ett svar senast den 11 januari.

Enligt Socialstyrelsen är det ett lagbrott att använda en säng som är låsbar och som har spjälor på alla sidor och tak.

Enligt rapporten i Dalademokraten blev bursängen utskriven till föräldrahemmet  för sex år sedan av hjälpmedelscentralen i Borlänge. Sängen följde senare med när pojken flyttade till särskilda boendet.

Vid Socialstyrelsens inspektion berättade personalen på det särskilda boendet att sängen hade fungerat väl och att även pojken verkade nöjd med lösningen.
Men Socialstyrelsen är mycket kritisk till arrangemanget.

”Att stängas in i en bur som det inte går att ta sig ut ur är en frihetsberövande åtgärd och inte förenligt med Socialtjänstlagen eller LSS. Det skulle inte heller vara tänkbart med stöd av de psykiatriska tvångslagarna. Arbetsterapeuten har anvisat en olaglig produkt”, citerar Dalademokraten ur rapporten.