180 000 barn och unga drabbas av eftersatt forskning

Forskningen om barnhjärnan skriker efter ökade resurser. Varje år föds 12 000 barn i Sverige med någon form av hjärndiagnos. 180 000 svenska barn och ungdomar har kognitiva eller motoriska funktionsnedsättningar. Men forskningen är eftersatt, hävdar Hjärnfonden.

Nu tar fonden krafttag för att öka forskningen och behandlingen av dessa barn – och man hoppas på hjälp från socialt ansvarsfulla företag.

Ett exempel på Hjärnfondens offensiv för ökad forskning är att advokatfirmen Vinge skänker två kronor per såld biljett vid innebandyfinalen den 16 april nästa år. Det kan ge totalt 25 000 kronor till forskningen.

Men mycket mer behövs. Hjärnfonden samarbetar med Svensk Elitinnebandy för att öka svenska företags kunskap och sociala engagemang.

– Forskning och behandling av barn med någon form av hjärndiagnos är ett område som är eftersatt men vi har många duktiga forskare i Sverige och förutsättningarna för avgörande framsteg är mycket goda, säger Ewa Johansson, ställföreträdande generalsekreterare för Hjärnfonden.

Mer om satsningen finns här på Hjärnfondens webbsajt.